Biblio Polis - Vol. 39 (2011) Nr. 2 (Serie nouă)  
ARHIVA  
LA COLEGII NOŞTRI / У НАШИХ КОЛЛЕГ / OURS ABROAD
Maria CUDLENCO
Biblioteca – spaţiu de incluziune

O comunitate, indiferent de dimensiuni, are nevoie de un spaţiu deschis pentru toţi, în care membrii comunităţii să se simtă bineveniţi, să poată discuta în voie, să pună la cale lucruri pentru binele comunităţii, să socializeze, asigurând în felul acesta coeziunea socială (V. Osoianu: Bibliotecile sunt spaţii fizice).

Biblioteca Publică Crihana Veche oferă aceste posibilităţi prin crearea unui spaţiu adecvat, confortabil şi plăcut, unde se pot întâlni cu diverse ocazii oamenii din localitate.

Pornind de la conceptul că omul este o fiinţă socială, iar formarea lui ca atare este rezultatul socializării, am iniţiat proiectul Biblioteca – umăr de prieten, grupul-ţintă al căruia au fost persoanele avansate în vârstă.

Proiectul a avut drept scop socializarea persoanelor în etate şi impulsionarea participativă a lor prin incluziune.

Obiectivele prioritare au constituit următoarele:

 sensibilizarea comunităţii, a factorilor de decizie cu privire la problemele existente ale oamenilor în vârstă;

 diversificarea serviciilor oferite persoanelor înaintate în vârstă;

 implicarea bătrânilor în activitatea bibliotecii.

Activităţile culturale prevăzute în proiect au fost realizate printr-o multitudine de mijloace şi forme:

 expoziţii de carte şi de artizanat;

 şedinţe de discuţii;

 seminare de informare;

 cursuri de instruire la calculator;

 ore muzicale şi de lectură etc.

Fiind o instituţie nu doar de informare, ci şi de cultură, loc pentru petrecerea timpului liber, anume la bibliotecă oamenii au venit să se întâlnească, să comunice, să se odihnească. În acest context captivante au fost prezentările O pagină din viaţa mea, care au reflectat inedite situaţii, întâmplări, evenimente ce au avut loc pe parcursul activităţii şi al vieţii lor de zi cu zi. Lecturile la o ceaşcă de cafea au suscitat interesul beneficiarilor noştri faţă de operele lui M. Eminescu, V. Alecsandri, G. Coşbuc, Gr. Vieru, Gh. Vodă, N. Dabija ş.a. Conştientă de nevoia de informaţie specializată pentru această categorie de public, biblioteca a iniţiat o masă rotundă, cu participarea unui medic, pe tema Ce este important să cunoaştem despre hipertensiunea arterială? Participanţii la proiect au fost invitaţi la o şedinţă de discuţii cu genericul Sănătate din farmacia Domnului. Deosebit de activ s-a manifestat P. Lazăr, fostul primar al localităţii, dar şi un apicultor profesionist. Acesta din urmă a recomandat remedii naturiste de tratare a diferitor maladii cu produse melifere.

În prezent, când tehnologiile de informare şi comunicare au schimbat semnificativ modul în care cetăţenii pot avea acces la informaţii şi servicii publice, cunoştinţele şi abilităţile de utilizare a acestora devin necesare fiecărui membru al comunităţii. Biblioteca a favorizat accesul la surse şi a oferit asistenţă în alfabetizarea informaţională prin cursurile de instruire ABC-ul computerului. Proiectul Biblioteca – umăr de prieten a finalizat cu un concert pe tema Suntem alături de voi, susţinut de voluntari.

Socializarea este un proces interactiv de comunicare ce presupune modul personal de receptare şi de interpretare a mesajelor sociale, participarea activă a persoanelor care ştiu să selecteze conduite compatibile cu modelele sociale existente, cu statutul social şi rolul pe care trebuie să-l îndeplinească în societate, dar şi să modifice la nevoie normele şi valorile existente.

În calitate de agent de socializare, Biblioteca Publică Crihana Veche se doreşte a fi un spaţiu civic unde să domine o atmosferă pozitivă şi atractivă, un loc unde oamenii din localitate să-şi petreacă timpul şi unde să poată explora lumea informaţiei, a cărţii şi a mediilor actuale.

Beneficiarii despre proiect

„Proiectul iniţiat de bibliotecă a fost o activitate de suflet, cu multe amintiri plăcute şi activităţi interesante. Am făcut primul pas spre cunoaşterea calculatorului. Mulţumesc mult echipei de voluntari.” (Vera Lazăr)

„În aceste zile m-am aflat cu adevărat în constelaţia amintirilor. Am comunicat cu foştii colegi de activitate pedagogică, am răscolit amintirile tinereţii înmiresmate cu elixirul veşniciei. La biblioteca publică am încercat să învăţ calculatorul. E folositor şi interesant acest lucru. Aş dori să se mai repete aşa lecţii pentru a învăţa mai bine ordinea şi exactitatea operaţiilor, a-mi antrena ochii, memoria şi degetele.” (Gheorghe Bunghez)

„Lecturile la o ceaşcă de cafea ne-au purtat pe aripile poeziei. A fost extraordinar.” (Alexandra Bezman)

„Mă simt foarte mulţumită de iniţiativa dnei M. Cudlenco de a ne scoate din casă şi de a ne aduna la bibliotecă. Activitatea O pagină din viaţa mea m-a readus la anii tinereţii, când făceam multe lucruri frumoase împreună cu colegii pedagogi.” (Elisaveta Teleagă)

„A fost o zi formidabilă. Orele de lectură mi-au adus o deosebită satisfacţie. Vă mulţumesc din suflet.” (Maria Olteanu)

„Nouă, celor în vârstă, ne trebuie să comunicăm cât mai mult. La bibliotecă am avut posibilitatea să facem acest lucru.” (Valentina Sofronovici)

„Am rămas foarte impresionată de proiectul Biblioteca – umăr de prieten. A fost minunat.” (Elena Popazov)

„Duminicile petrecute la bibliotecă într-o
atmosferă caldă şi plăcută m-au făcut să mă simt puternică şi importantă. Am deprins să lucrez la calculator. Am scris chiar şi câteva propoziţii.” (Ana Vîzdoagă)

„Vin la bibliotecă cu mare tragere de inimă. Activităţile din proiect sunt foarte interesante. Mi-a plăcut că ne-am întâlnit, am discutat. Am făcut schimb de reţete culinare şi mi-am notat remediile naturiste cu miere de albine.” (Valentina Gîscă)

„Totdeauna rămân impresionat după astfel de activităţi. Sunt binevenite, mai ales, pentru cei de vârsta noastră.” (Pavel Lazăr)

„Informaţiile despre alimentaţia sănătoasă şi hipertensiunea arterială au fost foarte utile pentru noi. Sfaturile şi îndrumările dnei V. Sofronovici, fost lucrător medical, m-au făcut mai responsabilă de sănătatea mea. Îi mulţumesc şi pentru că mi-a măsurat tensiunea arterială şi m-am calmat.” (Stela Lepodatu)

„Proiectul a fost reuşit. La bibliotecă m-am simţit cu adevărat minunat. Mi-au plăcut toate activităţile. Calculatorul a fost pentru mine o enigmă, dar m-am descurcat şi mă bucur. Mai am încă de învăţat. O să mai vin neapărat.” (Vera Bunghez)

„Proiectul Suntem alături de voi mi-a produs multă plăcere şi bucurie. A fost o sărbătoare pentru mine. Vă mulţumesc.” (Eva Popa)

Maria CUDLENCO,

manager, Biblioteca Publică Crihana Veche, Cahul