Biblio Polis - Vol. 25 (2008) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
OAMENI ŞI CĂRŢI / ЛЮДИ И КНИГИ / PEOPLE AND BOOKS
L. D.
PROFESORUL VASILE ŞOIMARU PRINTRE ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI

Prof. univ. dr. în ştiinţe economice, Vasile Şoimaru, deputat în Parlamentul moldovean în perioadele 1990-1994 şi 1998-2001, a găsit o frumoasă şi originală modalitate de a marca cei 90 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România. Pasionat de mai mulţi ani de fotografie şi devenind, între timp, un profesionist, Vasile Şoimaru a lansat la 27 martie 2008, un album-monografie intitulat Românii din jurul României în imagini.

Apărut recent la editura „Prometeu” de la Chişinău, albumul are 272 de pagini şi conţine circa 850 de fotografii. În obiectivul descendentului din Neamul Şoimăreştilor se află românii din jurul graniţelor României, pe care i-a vizitat în ultimii cinci ani, parcurgând pentru aceasta 100 de mii de km, fapt pe care autorul îl mărturiseşte în studiul introductiv al volumului. Harta geografică a pelerinajelor profesorului la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Vasile Şoimaru este de-a dreptul impresionantă: Ucraina (Maramureşul istoric numit şi Transcarpatia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, românii de la Bug – Kirovograd şi Nicolaev, românii din regiunea Odesa), Rusia (românii din Caucazul de Nord), Bulgaria (românii din Vidin şi Cadrilater), Serbia (Valea Timocului şi Voievodina), Ungaria (Ţinutul Debreţin), Croaţia şi Italia (istroromânii şi friulanii), aromânii din Grecia, Macedonia ex-iugoslavă şi Albania, populaţia românească slavizată din sudul Slovaciei, Cehiei şi Poloniei, inclusiv din Wadowice (Podolia), baştina regretatului Papa Ioan Paul al II-lea.

Lansarea albumului-monografie a avut loc la Biblioteca ASEM, animată de dna dr. Silvia Ghinculov. La manifestare au participat: prof. univ. dr. hab. Grigore Belostecinic, rector al ASEM, prof. univ. dr. hab. Sergiu Chircă, poetul Grigore Vieru, actriţa Ninela Caranfil, artistul Ion Paulencu, publicistul şi lingvistul Vlad Pohilă, care a prefaţat volumul etc. Au participat, de asemeni, oaspeţi din Maramureşul istoric, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

Concepţia grafică şi designul aparţin artiştilor Simion Zamşa şi Svetlana Munteanu.

Aşa cum menţionează autorul, volumul este dedicat regretatului profesor doctor, rector al ASE Bucureşti, Paul Bran, tot el şi fondatorul ASEM de la Chişinău şi primul rector al acestei prestigioase instituţii.

L. D.