Biblio Polis - Vol. 19 (2006) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
A PROPOS / КСТАТИ / A PROPOS
(L.P.)
Catalogul electronic al BM

Proiectul Catalogului partajat al BM „B. P. Hasdeu” a fost lansat cu mulţi ani în urmă. Conform proiectului, bibliotecile filiale, echipate cu tehnică şi un soft necesar, urmau să lucreze la constituirea acestui instrument de căutare indispensabil. Din anul 1998 pînă în 2005 filialele BM au catalogat în total 62890 de documente (cărţi şi descrieri analitice din seriale). Limitele programului de bibliotecă Tinlib (numărul mic de licenţe, imperfecţiunea sistemului) nu au permis realizarea acestui proiect şi au contribuit la apariţia ideii de a crea un produs nou mai eficient. După numeroase materiale studiate, vizite pe cataloagele celor mai importante biblioteci din lume, consultaţii cu specialişti, discuţii, la finele anului 2005 BM a început testarea unui nou sistem de bibliotecă. Pentru a elucida lacunele sistemului testarea modulelor Catalogare şi Cititori este desfăşurată în cinci filiale ale BM.

Vara toridă a acestui an a trecut sub motto-ul Creăm Catalogul electronic al BM. 26 de studenţi şi 30 de bibliotecari, în perioada 6 iunie – 25 august, au catalogat 52 000 de titluri din colecţia Sediului Central. Acest proces era supervizat de specialişti care nu numai se ocupau de organizare dar şi acordau ajutorul necesar în crearea vedetelor de subiect, indexarea sau reindexarea cărţilor.

Rezultatul primei luni (5668 cărţi) a fost descurajator, căci participanţii la proiect abia făceau cunoştinţă cu sistemul, cu procedura de înregistrare a datelor. Iniţial norma cotidiană stabilită nu era onorată de toţi. La sfîrşitul proiectului însă, s-a mărit nu numai viteza de introducere a datelor, dar şi calitatea muncii. A trebuit să fie revăzută şi norma cotidiană de înregistrări – numărul total de înregistrări s-a mărit de cinci ori în comparaţie cu luna iunie. Ca rezultat, fondul cel mai des utilizat al Sediului Central poate fi căutat şi în format electronic.

(L.P.)