Biblio Polis - Vol. 19 (2006) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
A PROPOS / КСТАТИ / A PROPOS
Valentina TURVINENCO, şefă Serviciu de carte germană al BM “B. P. Hasdeu”
Propagator dezinteresat al valorilor spirituale germane

Printre scopurile principale ale activităţii Sălii de lectură germană - Deutscher Lesesaal se numără şi dialogul intercultural. Pentru utilizatorii serviciului este deosebit de importantă comunicarea cu vorbitorii nativi de limbă germană. Domnul Volker Barck este, desigur, cel mai de seamă reprezentant al acestei categorii de germanolingvi.

A venit în Moldova în anul 2003, împreună cu soţia, doamna doctor Christa Barck, care a avut un contract cu Liceul român-german “M. Kogălniceanu“. Domnul Barck a reactionat pozitiv la propunerea serviciului nostru de a fi voluntar. Este un om cu un suflet mare, binevoitor, sensibil la valorile spirituale. Colaboratorii Serviciului de carte germană au obţinut un sprijin solid de la un coleg experimentat. În parteneriat, în organizarea diverselor manifestări şi expoziţii, în situaţii dificile domnul Barck ne-a acordat întotdeauna o mîna de ajutor.

Contribuţia dumnealui este considerabilă şi deosebit de importantă pentru bibliotecă. Mentalitatea cititorilor este foarte complexă şi necesită tactici variate, căci fiecare cititor este o personalitate cu viziuni şi opinii diferite. Un scop major al Sălii de lectură germană constă în europenizarea sistemului de lucru cu cititorii şi a corelaţiei bibliotecar – cititori. În acest sens, domnul Volker Barck ne-a ajutat mult să ne apropiem de cultura germană, dar şi să ne familiarizăm cu stilul de gîndire european.

Acest ultim aspect este deosebit de important, deoarece Republica Moldova se află pe calea integrării în Europa. Se fac încercări de a reduce la minim diferenţele de mentalitate existente. Domnul Barck a organizat o serie de activităţi de ordin cultural şi instructiv pentru cei ce studiază limba germană ca limbă straină. Contribuţia şi sprijinul dumnealui au fost şi de ordin financiar, astfel fiind procurate unele materiale necesare Sălii de lectură. Domnul Barck vizita Sala de lectură germană practic în fiecare zi şi participa activ, cu vădită plăcere, la viaţa Bibliotecii Municipale. Prezenţa dumnealui în bibliotecă a fost şi o şansă bună pentru doritorii de a cunoaşte limba germană, de a comunica cu un vorbitor nativ. Astfel că voluntariatul domnului Volker Barck are o serie de efecte pozitive şi avantaje evidente pentru Deutscher Lesesaal. Colectivul Sălii de lectură germană îi aduce domnului Volker Barck sincere mulţumiri pentru colaborare. La rîndul nostru, ne exprimăm speranţa că bunul nostru prieten din Germania, domnul Volker Barck, va păstra în memorie impresii bune despre Chişinău şi despre Moldova.