Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
REVISTA REVISTELOR / ОБЗОР ПРЕССЫ / JOURNAL’S REVIEV
Е. ЧЕХОВСКИХ, зав. библиотекой СШ № 85, г. Кишинэ%
Curier cultural şi profesional tîrgoviştean

La inceputul lui decembrie curent a ajuns la BM un nou numar al revistei Curier, revista de cultura si bibliologie a Bibliotecii Judetene „Ion Heliade Radulescu” Dambovita.

Numarul 1 (28) din acest an este structurat in patru compartimente: Interferente culturale, Din viata bibliotecilor, Patrimonium, Tablete de scriitor.

Este un numar foarte luminos, cum bine a remarcat colegul nostru Vlad Pohila cand l-a luat in maini doar, fara a-l rasfoi. Luminat este poate pentru ca chiar de pe coperta ne anunta cel mai de seama eveniment avut loc la Catedrala „Inaltarea Domnului” din Targoviste, din 10 iulie 2008, prilejuit de aniversarea a 500 de ani de la aparitia Liturghierului lui Macarie, prima carte tiparita pe teritoriul romanesc si care a marcat inceperea tiparirii unei serii de carti bisericesti, ajunse si pastrate si astazi prin mari, prestigioase biblioteci in Occident. La acest deosebit eveniment cultural a participat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si multi membri ai Sfantului Sinod.

Tinem sa amintim, in acest context, ca la Targoviste a aparut, cu aceasta ocazie, o reeditare a Liturghierului lui Macarie, cu comentarii, pentru ca noi, cei de peste 500 de ani, sa avem acces la continutul acestui volum. Prin bunavointa Bibliotecii Judetene „Ion Heliade Radulescu”, a Directiei Cultura, Liturghierul a ajuns la Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu” si la filiala comuna „Targoviste” si pe aceasta cale le multumim inca o data colegilor targovisteni.

Compartimentul Interferente culturale include cinci autori, printre care si subsemnata, cu un articol despre actualitatea Legilor lui Ranganathan.

Ion Iancu Vale, una din personalitatile care considera ca „un act cultural major creat spre folosul ideii de neam si tara reprezinta tot atat de mult, poate chiar mai mult decat apararea ei cu arma in mana”, deschide rubrica Interferente cu studiul Cultura si traditie la Targoviste, in care se refera la reperele culturale targovistene – organizatii si produse culturale, cu precadere, la rolul de focar de cultura, pe care-l joaca, reusit, Biblioteca Judeteana prin activitatea derulata si sustinuta profesional in judet. Ion Iancu Vale aduce aprecieri, binemeritate, lui Victor Petrescu, profesor universitar, care multi ani a condus cu succes BJ si pe care il califica drept unul din importantii oameni de cultura targovisteni.

Autorul sustine si saluta numirea noului director Carmen Vadan, incheind cu concluzia ca prin faptul cum doamna C. Vadan a abordat activitatea BJ se dovedeste ca institutia va avea o continuitate pe masura importantei si a valorii de care Biblioteca Judeteana s-a bucurat si se bucura in continuare.

Noi, cei de la Chisinau, propunand BJ aceeasi colaborare, subsemnam tot ce a spus despre BJ si despre cei doi directori dl Ion Iancu Vale, impreuna cu gratitudinea noastra pentru tot ce au facut pentru noi.

La aceeasi rubrica citim un articol, interesant si inedit, despre Liviu Rebreanu Confluente culturale romano-finlandeze: asupra vizitei lui Liviu Rebreanu in Finlanda (1943), semnat de conf. univ. dr. Silviu Miloiu, publicat la aniversarea scriitorului (nascut la 27 noiembrie), un episod din viata lui Rebreanu, foarte putin cunoscut in tara si mult mai putin la noi, episod care se inscrie in relatiile spirituale romano-finlandeze ca moment de referinta.

Urmeaza o trecere in revista de catre Ovidiu Cirstina a institutiilor care intra in Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste, cu titlul Comorile Targovistei.

Incheie rubrica Loredana Spanu care abordeaza, in anul aniversar – 90 de ani de la Marea Unire, problematica consolidarii unitatii nationale romanesti la doi scriitori – Mircea Eliade si Emil Cioran.

Rubrica Din viata bibliotecilor se deschide, cum e si firesc, cu un grupaj de informatii, realizat de Vladut Andreescu, despre Zilele Bibliotecii Judetene „Ion Heliade Radulescu” Dambovita, care ne prezinta varietatea formelor de animatie culturala, de actiuni profesionale, stiintifice, evenimente, personalitati, organizatii etc. Cronica Zilelor ne da temei sa constatam vastitatea programului ca diversitate si numar de activitati, participanti etc.

Aceasta cronica este urmata de un articol teoretic al directoarei Carmen Vadan Serviciile bibliotecii publice, prin care autoarea pune in discutie relatia bibliotecii cu utilizatorul si impactul acestei relatii asupra serviciilor bibliotecii – bibliotecii moderne, cu alte orientari, roluri si misiuni care reies din Manifestul UNESCO pentru biblioteca publica. Autoarea, evidentiind rolul de centru de informare si documentare asupra istoriei si teritoriului, alaturi de alte trei, stipulate de Manifest, afirma ca „nu trebuie omisa nici capacitatea agregativa pe care aceasta poate sa o dezvolte in sens multicultural si interetnic”. „Biblioteca, incheie Carmen Vadan, nu are ca finalitate actiunea de a face sa se intalneasca persoane, dar cand acest lucru se intampla, este o imbogatire pentru colectivitate si pentru bibliotecari deopotriva.”

Dupa lectura acestui articol intelegem mai bine afirmatia lui Ion Iancu Vale, din editorialul acestui numar: „...doamna Carmen Vadan, care de la inceput a inteles importanta rolului pe care si l-a asumat preluand deja cu seriozitate si deplina intelegere activitatea bibliotecii...”

Tot la aceasta rubrica a fost plasat articolul subsemnatei Fundamentul normativ si de reglementare a proceselor tehnologice in biblioteci: abordare teoretico-practica, urmat de articolul bibliotecarelor Luiza Barbu si Vulcana Pandele Locul bibliotecii publice in viata social-culturala a comunitatii. Este conturata foarte precis biblioteca ca institutie sociala, multifunctionala, atotcuprinzatoare prin servicii, programe si oferte pentru intregul spectru uman al comunitatii. Cu alte cuvinte, biblioteca este „...institutia centrala a oricarei comunitati, in jurul careia graviteaza intreaga viata cultural-educativa a acesteia”. Autoarele targovistene, cu bucurie consemnez, citeaza autori basarabeni – Lidia Kulikovski, Nelly Turcan, Natalia Cheradi – pe langa nume notorii ca Gheorghe Buluta si Mircea Regneala din tara.

Vladut Andreescu vine, in continuare, cu o evaluare a activitatii BJ si a bibliotecilor publice din judetul Dambovita in anul 2007, o evaluare care demonstreaza preocuparea BJ pentru performante si dorinta angajatilor de a se inscrie in procesele moderne de integrare profesionala europeana.

Curierul mai gazduieste un articol al bibliotecarului scolar Mariana Grigorescu, avind genericul La ceas aniversar, despre revista scolii „Tudor Vladimirescu” din Targoviste Dialog Targovistean, care implineste in noiembrie un deceniu si articolul bibliotecarei din Motaieni, Roxana Ilie, care incearca abordarea diversificarii serviciilor ca pe o componenta a managementului performant.

Rubrica Patrimonium cuprinde cinci articole: Ganduri despre George Cioranescu, semnat de bibliotecara din Moreni, Daniela Dicu. Ionela Aurora Loliceru se produce cu articolul Scurta istorie a unei capitale: Targoviste; Ileana Fanache scrie despre Ciprian Porumbescu la 155 de ani de la nastere si 125 de la trecerea lui in nefiinta; Alexandru V. Stefanescu actualizeaza personalitatea lui G.O. Garbea, poet, profesor, traducator, prin articolul G.O. Garbea si viata culturala targovisteana; Camelia Petre aduce in actualitate numele lui Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, nascut cu 148 de ani in urma.

Volumul 28 al Curierului se incheie cu o pagina realizata de prof. Carmen Vadan, directorul BJ si redactorul-sef al acestei publicatii, despre Daniel Dragan – poet, prozator, dramaturg, publicist, editor care si-a lansat romanul Umbra Marelui Protector in sala Bibliotecii Judetene la 15 iulie 2008. Pagina plasata la rubrica Tablete de scriitor contine o fisa bibliografica si un comentariu al romanului lansat.

Citind toate materialele inserate in acest numar ne convingem ca revista BJ Curierul este intr-adevar o revista de cultura, o revista profesionala de calitate, deschisa spre colaborare si un adevarat instrument de promovare a imaginii institutionale, a imaginii orasului Targoviste.

Felicitari tuturor celor care s-au implicat in aparitia noului numar si, in special, noului redactor-sef Carmen Vadan!

Dr. conf. univ. Lidia KULIKOVSKI