Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
OAMENI ŞI CĂRŢI / ЛЮДИ И КНИГИ / PEOPLE AND BOOKS
Raia ROGAC
Mai întîi a fost... biblioteca (Cu Marcela Mardare la o şuetă aniversară)

Luna decembrie 2008 pentru Marcela Mardare (Romanciuc) – cunoscuta scriitoare si editoare – a fost plina de surprize placute, motivate de o frumoasa aniversare, surprize oferite in cadrul unor actiuni omagiale la Editura Pontos, la Uniunea Scriitorilor s.a. Invitata de poeta Claudia Partole, am participat si eu la una din aceste manifestari: o sedinta a cenaclului literar La Creanga, de pe langa Biblioteca Nationala pentru copii Ion Creanga.

Pentru inceput, un grup de elevi de la Scoala de Arte V. Poleacov – Lenuta Taragan, Oxana Banaru, Cristina Stroncea, Anastasia Latasev, Lenuta Lungu, Marina Barbulat, Iurie Carp, Cristi Cerneanu, sustinuti de profesoara lor dna Elena Bivol, au prezentat un emotionant recital poetic pe versuri de Marcela Mardare, Steliana Grama, Claudia Partole, Adrian Paunescu, Ana Blandiana s.a. Compozitoarea Daria Radu a venit cu un buchet de proaspete melodii, dedicate sarbatoritei si pe versurile ei. Adresandu-i cordiale felicitari cu prilejul jubileului, Claudia Grama-Slutu, dr. in filologie, i-a multumit pentru colaborarea la editarea unor carti de Steliana Grama, pentru instituirea Premiului Steliana Grama al Editurii Pontos, in cadrul Salonului International de carte, de care s-a invrednicit Victoria Covalciu, eleva a cl. IX-a de la Liceul Teoretic Nicolae Iorga din Chisinau. Dna C. Grama-Slutu a citit versuri din noua carte Curcubeul varstelor de S. Grama, aparuta la Editura Pontos, dar si versuri din creatia proprie. Poeta si compozitoarea Ada Zaporojan a interpretat o frumoasa melodie pe versurile Stelianei Grama, dedicate Marcelei Mardare.

Alte aprecieri, felicitari si dedicatii in cantec si poezie au mai facut poetul-medic Nicolae Rosca, doctorita Ada Negru, fiica ei Alexandrina, bibliotecara Nina Bejan, Maria Selaru, cea care a editat Biblia in versuri a lui V. Militaru la Chisinau, elevii Doina Mamaliga si Alexandru Taran (cl. I, la Liceul Teoretic Gh. Asachi), Grigoras Cerneanu de la gradinita, Vlad Curtas si Ioan Harabagiu, impreuna cu profesoara Tecla Fremu de la Liceul Teoretic vMihail Berezovschi.

Impreuna cu o parte din cei prezenti la festivitate, prin opiniile exprimate, vom incerca sa creionam o schita de portret al omagiatei.

Daria Radu: „La geamul sufletului meu a fost poezia Marcelei Mardare, care este o femeie deosebita, cu o inima calda... In calitate de compozitor, pot spune ca versurile ei m-au coplesit, multe poezii fiind cantece. Sper ca din buchetul acesta mare de poezii sa facem si un mic buchet de melodii, care sa imbogateasca repertoriul tinerilor interpreti”.

Maria Salaru: „Calitatea de a lega frumos cuvintele si a aseza ca o cununa de idei pe fruntea multor cititori-copii, este valoarea cea mai de seama a multor poeti, inclusiv a Marcelei Mardare. Se spune ca cea mai mare capodopera a lui Dumnezeu este femeia-mama. Dna M. Mardare este o excelenta mama pentru cei trei copii. In plus, este si o mama buna a versurilor”.

Nicolae Rosca: „Marcela Mardare este o poeta a copiilor, in primul rand. Pe langa poezie mai are si proza. In conditiile noastre dificile de tranzitie interminabila, face fata concurentei pe piata editoriala, Pontos fiind o marca solicitata si apreciata. In activitatea sa, editoarea M. Mardare tine cont de cerintele sufletului, de revelatia artei”.

Ludmila Bulat: „Am lucrat multi ani redactor de carte. Pe Marcela Mardare o cunosc de niste ani buni, de pe cand exista Casa Editurilor. Cu timpul, editurile de stat aproape ca au disparut si iata ca Marcela Mardare, din prea plinu-i dor de carte, a fondat Editura Pontos. Aici si-au editat carti nu numai scriitori, dar si medici, contabili, profesori – oameni de diferite profesii si este foarte bine, doar timpul va arata ce carti vor ramane. Dintre calitatile cele mai de pret ale Marcelei as evidentia ca e o fire foarte muncitoare. Prin munca si daruire mentine Pontos, care e o editura tot mai apreciata”.

Claudia Partole: „Era firesc s-o invitam pe Marcela Mardare, ea intruchipand si autorul de carte, si editorul, si omul de suflet, care este om de o cumsecadenie rara. Astazi, cand traim un timp vitreg, este o mare bucurie sa intalnesti un om de suflet care-i gata sa-ti intinda mana, sa-ti propuna editarea unei carti la un pret rezonabil. Are poezii frumoase pentru copii, are poezii frumoase pentru maturi, chiar daca a debutat in proza. Daca nu ar fi presata de timp, de activitatea editoriala, s-ar afirma si ca o buna prozatoare, cu un deosebit dramatism in ceea ce scrie. In cadrul Salonului literar-artistic La Creanga am facut-o sa revina la frumoasa varsta a copilariei. Dar nu exista pentru un om de creatie varsta, exista necesitatea stringenta de timp. Imi place Marcela prin ceea ce face si s-o ajute Dumnezeu sa lucreze la fel de productiv in continuare.

Ce carte a Marcelei Mardare iti este mai aproape de suflet?

• Cartea de proza intitulata Nelimita iubirii, la care tin foarte mult. Este o carte ce o reprezinta. Imi plac mult si cartile ei pentru copii”.

Despre cartile pentru copii cred ca e potrivit sa vorbeasca Victoria Tomuz, redactor-sef la emisiunile radio pentru copii...

„Ori de cate ori este invitata la emisiunile noastre, Marcela vine cu placere, vine cu noutati editoriale si cu indemnul ca orice carte noua sa fie citita de copiii nostri. Poezia Marcelei Mardare, in special cea de dragoste, este adresata mai mult adolescentilor si este ascultata cu multa placere. In imaginatia mea, scriitoarea este o albina, este foarte muncitoare. Ii admir capacitatea enorma de munca, dar si ingeniozitatea cu care alege manuscrisele spre publicare.”

Ada Negru: „Marcela Mardare este o femeie extraordinar de frumoasa la suflet. Are un mare talent de a aduna in jurul ei multa lume buna. Scotand o carte de versuri la Pontos, am mai castigat o prietena. Cuvantul ne-a unit si la aceasta frumoasa aniversare ii doresc mult succes, inger pazitor, sa-i fie copiii sanatosi si sa se mandreasca cu ei. Sa traiasca si sa-si creasca si nepotii tot asa de frumos cum isi creste copiii.”

Raisa Plaiesu: „O cunosc pe dna Marcela Mardare de multi ani, am lucrat impreuna la fosta editura Literatura Artistica, apoi Hyperion. Este omul cartii, care plamadeste tot ce este mai atractiv si aduce pe masa cititorului lucruri interesante si frumoase. Este o fire profund crestina, care stie sa patrunda in adancul izvorului, fie ca e vorba de cantec, fie de poezie”.

***

Draga Marcela, suntem colege de promotie la USM, la Facultatea de Filologie. Nu stiu insa, ce a fost la inceputul orientarii tale profesionale: scoala sau biblioteca?

– Toate au inceput de la biblioteca, pentru ca bibliotecara a fost cea care a trezit in mine dragostea pentru carte. Nu la scoala am invatat acest lucru, ci la biblioteca. Din ziua cand am descoperit biblioteca, m-am imbolnavit frumos de carti...

Cum s-a numit bibliotecara?

– S-a numit si se numeste... traieste, este acum o doamna in etate – Ana Zavtur din s. Miclesti, Criuleni. A fost o excelenta specialista, a cunoscut misterele profesiei, a stiut sa daruiasca din ceea ce a stiut ea si celor din jur.

Sa fie o explicatie a faptului ca esti un mare prieten al bibliotecilor din sistemul BM „B.P. Hasdeu”? Ti-ai lansat cartile la Sediul Central, la BP Targoviste, la Ovidius, la O. Ghibu, la Maramures, la Stefan cel Mare, la Transilvania, la Liviu Rebreanu s.a., participi activ la unele cenacluri literare de pe langa acestea, onorezi invitatiile autorilor care-si lanseaza cartile, editate la Pontos...

– Ma bucur mult de lansarea cartilor mele, dar cu aceeasi sinceritate si dragoste merg la lansarea cartilor semnate de autorii mei. Am emotii pentru fiecare manuscris in parte, pana le vad scoase din tipografie in tinuta grafica frumoasa si calitativa...

Consideri ca e de datoria editorului sa promoveze cartea si autorul ei?

– Da, in mod obligatoriu. Promovand autorii, te promovezi pe tine ca om ce sta in fruntea editurii. Multi vin la Pontos pentru ca la noi gasesc o atmosfera de creatie, de discutie, se simt bine, li se poate sugera o idee, li se ofera variante de inspiratie. Noi avem cu autorii o conlucrare stransa, de suflet, care se prelungeste in relatii calde de prietenie.

Vreau sa te referi si la colaborarea cu Biblioteca Municipala...

– Colaborez cu multa placere cu intreaga retea, impresionanta, de filiale, din cadrul BM „B.P. Hasdeu”. Este o conlucrare frumoasa, rodnica si pentru ca bibliotecile de astazi s-au transformat in adevarate centre culturale si de informatie.

Care e cea mai recenta carte, la care te gandesti acum?

– Poate cea mai proaspata ar fi cartea Lidiei Grosu, care s-a referit la unele aspecte din creatia mea, este un studiu interesant. A fost prezentata la unele intruniri de la Uniunea Scriitorilor, ma bucur ca a fost bine apreciata.

Acest frumos jubileu te urca spre cea de-a saptea culme, o cifra considerata purtatoare de noroc si impliniri, pe care ti le doresc din tot sufletul in continuare.

– Pentru aceasta data am pregatit mai multe carti, ele au figurat in expozitia de la Uniunea Scriitorilor. De exemplu, Multi chemati, putini alesi, care include povestiri pentru copii si nu numai pentru ei, pentru ca este o carte plina de invataminte, lucruri care tin de moralitate, demnitate etc. Alta carte e Timpul care dainuie, cu informatie diversa despre anotimpuri, calendare s.a. Am vrut sa editez si o carte de poezii, dar m-am decis sa mai astept, fiind stramtorata si din punct de vedere financiar.

Care este zestrea spirituala a Marcelei Mardare la momentul de fata?

– Am vreo treizeci de carti de autor, mai am in portofoliu si cateva manuscrise cu poezii, apoi cu scrieri cu tematica religioasa. Ma preocupa foarte multe lucruri in lumea aceasta – de exemplu, numerologia sau pietrele in viata omului... Multe lucruri, pe care noi, in trecere grabita prin viata, prea putina atentie le acordam.

Draga Marcela, iti doresc sa ti se implineasca toate aspiratiile, chiar daca ai ganduri pentru doua-trei vieti, acestea le poti lasa mostenire copiilor sa le urmeze. Doar majoritatea lor sunt legate de Maria sa Cartea, spre care tindem cu totii.

Consemnare: Raia Rogac