Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
DIN PROVINCIE / НАМ ПИШУТ / FROM PROVINCE
Eugenia GUŢANU, director BPO „Ion Creangă”, Floreşti
Un scriitor în vizită la copiii de la baştină

Anul 2008, declarat Anul lecturii, va ramine in amintirea multor utilizatori ai bibliotecilor de cele mai diferite categorii datorita unor frumoase evenimente culturale. De multe ori, in centrul acestor manifestari se afla oamenii de creatie, in primul rind, „oamenii care ne aduc cartea”, adica editorii, pictorii graficieni si, desigur, insisi scriitorii. Si daca la Chisinau sau la Balti prozatorii, poetii ori dramaturgii sint oaspeti obisnuiti, in alte localitati ei ajung mai rar. Cu atit mai mare este recunostinta noastra, a bibliotecarilor, si bucuria cititorilor, atunci cind sintem vizitati de autorii cartilor solicitate de utilizatori, fie ei adulti, fie micuti.

Biblioteca Publica Oraseneasca „Ion Creanga” din Floresti, impreuna cu cele doua filiale ale sale, a organizat pe parcursul acestui An al lecturii diverse manifestari avind drept scop promovarea cartii, altoirea dragostei pentru lectura si in genere pentru frumos. Astfel, nu de mult, la Centrul de creatie din Floresti l-am avut ca oaspete drag, asteptat, pe scriitorul Titus Stirbu. Nascut in s. Cenusa, judetul Soroca, in prezent r-nul Floresti, T. Stirbu a scris si editat citeva zeci de carti, impunindu-se ca un apreciat autor de poezii umoristice si de lucrari, de diferite genuri, destinate copiilor. In ajunul manifestarii am amenajat o expozitie de carte cu genericul Titus Stirbu, poet si umorist, datorita careia utilizatorii BPO „Ion Creanga” s-au putut familiariza mai indeaproape cu calea de creatie a oaspetelui nostru de onoare.

La intilnirea cu Titus Stirbu au participat elevii claselor II-IV de la scoala primara si de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oras. Scriitorul le-a marturisit ca inca din copilarie poate cei mai buni si mai fideli prieteni i-au fost cartile. Dinsul a si dedicat mai multe poezii acestor buni si credinciosi prieteni, indemnindu-i pe cei mici sa iubeasca cititul, cartea, cum o face si in aceste rinduri: „Cartea e oglinda vietii, / Cartea-i calatoare stea / Pin’ la albul batrinetii / Fiti prieten bun cu ea”.

Oaspetele drag de la Chisinau a discutat cu multa caldura cu micutii floresteni, povestindu-le despre imprejurarile in care scrie, despre cele mai interesante si mai impresionante intimplari, in care copiii sint sau devin eroi principali ai lucrarilor dumnealui. Intrigati de relatarea scriitorului, participantii i-au pus numeroase intrebari, au recitat poezii din creatia lui Titus Stirbu. Unii elevi, mai indrazneti, au recitat si din propriile versuri, asteptind emotionati nota pe care le-o va da un scriitor get-beget. Elevul Alin Tanase, cl. IV „C” a scolii primare, i-a dedicat oaspetelui doua poezii. In finalul manifestarii copiii au primit dedicatii pe cartile procurate, iar unii s-au multumit sa obtina un cuvint scris de la Titus Stirbu macar si pe un semn de carte, care le va aminti, peste ani, ca au participat la o intilnire cu un scriitor originar din partile noastre ce a avut bunavointa sa vina in vizita la micii sai cititori de la bastina.

Multumim din suflet domnului Titus Stirbu pentru clipele de adevarata delectare sufleteasca pe care le-a prilejuit copiilor de la Floresti. Cartea si copilul sint doua izvoare ale constiintei umane, doua inceputuri extrem de necesare si pretioase ale existentei noastre.

Repetam aceste sincere sentimente de multumire si recunostinta si prin intermediul revistei BiblioPolis. Sa stiti, domnule scriitor, ca sinteti asteptat si dorit la Floresti, acasa. De altfel, florestenii, oameni ospitalieri si insetati de cultura, asteapta si pe alti maestri ai cuvintului scris. Va promitem ca la BPO „Ion Creanga” veti fi intimpinati cu drag si ascultati cu multa atentie de un public numeros, format din elevi, invatatori, profesori, de tineri si adulti pentru care cititul si cartea constituie o parte insemnata a vietii cotidiene.