Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
DIN PROVINCIE / НАМ ПИШУТ / FROM PROVINCE
Maria CUDLENCO, managerul Bibliotecii Publice Crihana Veche, Cahul
Biblioteca vine la tine cu prieteni şi cu cărţi

Dupa cum se stie, anul 2008 la nivel national a fost anuntat Anul lecturii. Cu acest prilej Biblioteca Publica din comuna Crihana Veche, Cahul, a initiat impreuna cu voluntarii din localitate programul „Biblioteca vine la tine cu prieteni si cu carti”, care si-a propus drept scop modelarea spirituala a copiilor prin lectura. Beneficiarii acestui program au fost copiii scolii-internat din localitate. Obiectivele noastre prioritare sunt promovarea lecturii si cartii, acumularea de noi cunostinte, sporirea interesului fata de lectura, atragerea copiilor la un dialog deschis si prietenos cu semenii lor, de la egal la egal.

Programul a inclus expozitii, prezentari de carte, ore de lectura, cu povesti si poezii, precum si ora de desen, acestea avind genericele: „Cartea – izvor de intelepciune si prieten adevarat”, „Povestile copilariei”, „Cartea din dulceata limbii iti imparte”, „Poezii pentru (cind sintem) copii”, „Proverbele sint aforismele poporului”. Activitatile desfasurate in cadrul programului au dat posibilitate copiilor sa ia cunostinta de operele scriitorilor Gr. Vieru, S. Vangheli, C. Dragomir, T. Stirbu, I. Filip, V. Romanciuc, au facilitat dezvoltarea tehnicii de lectura la elevi, exprimarea libera si corecta. Orele de poveste au condus copiii in lumea povestilor lui Ion Creanga. Ei au fost indemnati sa insceneze fragmente din povestile preferate, sa identifice personajele pozitive si negative, ilustrindu-le in desene. Recitalurile au adus adevarate clipe de revelatie, gustul poeziei fiind asociat cu ceva inedit, delicios, rafinat, asemeni dulciurilor pregatite de voluntarii bibliotecii care au venit la acesti copii cu mult suflet, bunatate, lumina si bucurie.

Ca o pagina de intelepciune s-a constituit compartimentul programului „Invataturile vietii” care a inclus maxime, proverbe, zicatori, ghicitori. In acest context, participantilor li s-au propus o serie de jocuri de tipul: „Continuati proverbul”, „Chibzuieste si ghiceste”, „Problema-ghicitoare”, „Zicatori – comori” etc. La cursurile de instruire „ABC-ul computerului” elevii au fost ajutati sa se familiarizeze cu bazele tehnologiilor informationale. Ghidati de voluntari, ei au deprins sa culeaga texte la calculator, sa deseneze, sa se joace. Prin lecturile media „Povesti @ biblioteca noastra”, beneficiarii programului au cunoscut cartea nu numai in forma ei traditionala, ci si pe suport electronic. Jocurile au inviorat activitatile, le-au dat un spectru mai dinamic.

Pentru a cointeresa copiii si a capta atentia lor, pe tot parcursul desfasurarii programului, voluntarii bibliotecii au elaborat si difuzat materiale promotionale: pliante, semne de carte, afise. Este demna de mentionat atitudinea calda si primitoare a administratiei scolii-internat, ca si cea a cadrelor pedagogice. Aceasta a contribuit la formarea unui mediu prietenos, agreabil.

In concluzie, programul „Biblioteca vine la tine cu prieteni si cu carti” a incurajat participarea activa a copiilor la lectura, a convins beneficiarii sa perceapa cartea ca pe o sursa de cunoastere si de imbogatire a vocabularului, a facilitat depasirea complexelor si barierelor, a reusit sa asigure relatii de prietenie si de comunicare libera, de la egal la egal, consolidind relatia biblioteca – scoala-internat printr-un parteneriat puternic si amiabil.