Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
FILE DE CRONICĂ / ХРОНИКА / CHRONICLE
Genoveva SCOBIOALĂ, manager, Departamentul Marketing
„Doina” lui Eminescu caligrafiată de tineri plasticieni

Activitatea Bibliotecii Municipale este conceputa in consens cu misiunea de a pune la dispozitia utilizatorului toate sursele de informare si cu functia bibliotecii de culturalizare, de a-i da fiecarui membru al comunitatii posibilitatea de a participa la activitati ce corespund necesitatilor lui spirituale.

Aceste actiuni de socializare si de modelare a fiintei umane s-au incetatenit si consolidat in activitatea BM prin mai multe forme si metode interactive apreciate de beneficiari.

Recent, la Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu” s-a desfasurat, pentru a doua oara consecutiv, Concursul de caligrafie, organizat impreuna cu Societatea Bibliofililor din Moldova si care acum a fost dedicat aniversarii a 125-a de la publicarea operei eminesciene Doina.

Scopul profesional al Concursului s-a axat pe doua directii complementare: stimularea interesului pentru lectura, cultivarea dragostei pentru valorile perene si sensibilizarea la frumos prin aplicarea artelor figurative, cum ar fi caligrafia traditionala; apoi, promovarea si cultivarea acestui gen de arta in randurile tinerei generatii.

Informatii despre conceptia proiectului si conditiile de participare au putut fi gasite pe paginile revistei BiblioPolis, pe pagina WEB a BM, precum si prin intermediul anunturilor publicitare plasate in filialele BM si in toate institutiile de profil. La dispozitia viitorilor concurenti au fost puse pentru documentare un sir de lucrari despre caligrafie, precum si alte materiale ilustrative (cateva mostre de scriere caligrafica ale specialistilor in domeniu), care au putut fi consultate la Sediul Central al BM, in Sala de lectura.

In acest proces de creatie s-au implicat 18 tineri de la Universitatea de Stat „Ion Creanga”, de la Liceul „Igor Vieru”, o absolventa a Colegiului „Al. Plamadeala” din Chisinau, fiecarui revenindu-i cate trei-patru randuri din poezie, astfel cuprinzand-o integral.

Concursul a avut loc intr-o zi, cand toamna „nu fu mai frumoasa” ca atunci. Timp de trei ore tinerii au lasat pensula sa „zburde” cu har peste frumoasele litere latine, care, gandite iscusit, se asterneau lin, incet-incet ca frunzele ruginii pe statuia lui Stefan cel Mare din preajma, monument inaltat inca de Eminescu in acest frumos poem – „Stefane Maria Ta...” Iar alte versuri i-au purtat „De la Nistru pan’ la Tisa...”, caci, coincidenta intamplatoare sau nu, era in preajma Zilei Nationale a Romaniei, sarbatoare cu adanci sentimente pentru toti romanii.

Cu seriozitate, daruire si pasiune ei, prin prisma lor adolescentina, au simtit fiecare vers si au adus, astfel, un frumos elogiu poeziei eminesciene prin diversitatea modalitatilor de exprimare plastica. Unii au conjugat destul de reusit subiectul poeziei exprimat prin imaginile simbol, prin ornamentele utilizate, manifestand cunoasterea si intelegerea textului literar, capacitatea de a recepta reflexiv opera, precum si potentialul de creativitate, care, spunea cineva, „este acea aptitudine particulara a spiritului de a rearanja elementele campului de constiinta intr-un mod original”.

Tinerii nostri concurenti au dat dovada de responsabilitate, de seriozitate, de daruire, precum si de alte insusiri specifice spiritelor creatoare: ingeniozitate, receptivitate, originalitate, sensibilitate. Ei au demonstrat intelegerea sensurilor si au transpus-o cu delicatete si luminozitate in frumoase forme grafice.

Juriul a avut in componenta-i cunoscuti specialisti ai domeniului: Valeriu Herta, membru al UAP, presedintele sectiei „Ex-libris” al Societatii Bibliofililor din

R. Moldova, si Simion Zamsa, membru UAP; Ion Hadarca, scriitor, fin cunoscator al operei eminesciene si pasionat de artele frumoase, precum si reprezentanti ai BM: director general, dr. Lidia Kulikovski si Genoveva Scobioala, manager, Departamentul Marketing.

Ei au apreciat atat tehnica caligrafiei, cat si exprimarea artistica a mesajului, desemnind:


  • Premiul I – Sanda Caracentev (800 lei),
  • Premiul II – Aliona Samburic (600 lei),
  • Premiul III – Natalia Onica (500 lei).

Premiul publicului a mers catre Tereza Djesmedjian (300 lei), doua premii speciale a cate 200 lei – catre Mihai Ungureanu si Valeria Triboi, iar cinci persoane s-au ales cu premii de consolare a cate 100 lei fiecare.

Concursul nostru nu a avut invinsi. Tuturor participantilor li s-au decernat Diplome de participare, precum si cate un cadou care continea doua carti aparute recent la Editura Gunivas in colaborare cu Biblioteca Municipala si cu suportul intelectual al Centrului Academic Eminescu: Eminescu. Opera Poetica si Mihai Eminescu Legenda Luceafarului.

Organizatorii concursului considera aceasta manifestare un lucru benefic atat pentru tinerii dornici de cunoastere, de deschidere spre cultura, spre valorile estetice, cat si pentru biblioteca – o recunoastere a contributiei bibliotecarilor la promovarea valorilor perene precum ar fi limba materna, cartea, lectura, frumosul.

Conform prevederilor regulamentului, aceste lucrari raman in posesia BM si vor forma o carte inedita pentru Colectii speciale.

Acest „exercitiu de creatie” confirma o data in plus functia de culturalizare a bibliotecii, creandu-i utilizatorului conditii de sustinere si realizare. Speram ca urmatoarele concursuri sa intruneasca un numar si mai mare de participanti, nu numai de la institutiile de profil, dar si din randurile celor pasionati de cuvantul scris, de artele frumoase, de lectura.

In incheiere, ne exprimam recunostinta profesorilor si speranta ca vom mai colabora la fel de rodnic.