Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Raia ROGAC
Biblioteca Publică Liviu Rebreanu – farmacie a sufletului

Motto:

„Sunt nume ce apun in neuitare

Si-oricat s-ar perinda ziua si anul

In ele ne gasim duruti aleanul

Purtand cu noi dorinta de-naltare

Unul dintre aceste nume e Rebreanu.”

(Crina Popescu, eleva la LT Liviu Rebreanu)

In perioada 24-28 noiembrie curent, institutia nominalizata in titlu, in colaborare cu Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu si Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud, si-a sarbatorit cu fast si multi oaspeti prima aniversare de la botez. Traditionala pentru toate bibliotecile din sistemul municipal, Saptamana usilor deschise a insumat o suita ampla de manifestari menite sa puna in lumina performantele realizate in acest rastimp. Suita a debutat cu lansarea cartii Pozne cu alde Pacala, autor Victor Cirimpei. Despre carte si autor si-au spus cuvantul Elena Cibotari, directoarea bibliotecii gazda, doctoranda Angela Pasat, colegul de academie al autorului dr. Dumitru Apetri. Elevi de la Liceul Teoretic G. Calinescu au prezentat un minispectacol-comedie cu fragmente inscenate din cartea lansata.

O alta zi a insemnat un alt eveniment. La 25 noiembrie, colaboratorii bibliotecii, impreuna cu reprezentanti ai Organizatiei Internationale pentru migratie, Misiunea in Republica Moldova, au desfasurat o masa rotunda cu tema Traficul de fiinte umane, cine sunt victimele?, asistati de elevi de la liceele Al. I. Cuza, G. Calinescu, Colegiul Tehnologic. Dupa prezentarea unui film documentar cu marturii ale victimelor traficate, organizatorii au initiat un viu dialog in vederea cunoasterii regulilor de comportare pentru a evita situatiile de trafic, de apelare la organele abilitate in cazuri de risc. La finalul actiunii toti participantii au completat o ancheta si au fost rugati ca despre tot ce au aflat ei sa transmita prietenilor, cunoscutilor, pentru a reduce la minimum numarul celor care nu cunosc pericolul traficului de fiinte umane. Elevii s-au dovedit a fi in cunostinta de cauza, au completat dezbaterile si si-au exprimat dorinta de a se inscrie in randul voluntarilor organizatiilor obstesti care lupta cu acest flagel. Ziua de 26 noiembrie a fost consacrata aproape integral micutilor de la gradinite si ciclului primar de la LT Al. I. Cuza. De data aceasta in calitate de parteneri au fost membrii Departamentului cultura al Asociatiei Obstesti Sensul vietii, care au jucat cu multa verva spectacolul Calatorie in lumea povestilor si au oferit picilor ciocolate de la Mosul Nicolae. Copiii de la gradinita nr. 159 s-au mai bucurat si de o ora de lectura In tara zanelor.

In cadrul Saptamanii usilor deschise au avut loc Zilele Bibliotecii „Liviu Rebreanu”, care au inserat actiuni omagiale dedicate patronului spiritual, desfasurate in chiar ziua de nastere a scriitorului.

Deschiderea solemna a fost inaugurata cu un mesaj de bilant si o felicitare de catre directoarea Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, care intre altele a mentionat: „Anul trecut, la 27 noiembrie, am inaugurat Biblioteca Liviu Rebreanu, cu sprijinul administratiei judetului si Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud. Noii nostri parteneri au fost experti minunati ca sa faca cea mai buna selectie de carte. In scurt timp noua biblioteca a devenit ca o farmacie a sufletului pentru comunitatea chisinauiana, dar mai ales pentru cea din cartierul Posta Veche, care a dus lipsa de o institutie bibliofila cu literatura in mai multe limbi, dar mai ales in limba romana. Anul trecut s-au unit doua orase, Bistrita si Chisinau, pentru a deschide o biblioteca; astazi cele doua biblioteci se remarca prin cea mai fructuoasa colaborare. Biblioteca Liviu Rebreanu are 134 476 de documente imprumutate si consultate si 37 mii de vizite. Colaboratorii bibliotecii ofera servicii si la distanta, de exemplu, au dat circa 1 200 de raspunsuri la telefon. Colectivul a organizat 68 de expozitii tematice. In 2007 am primit pentru aceasta biblioteca 4 000 de volume de la BJ Bistrita-Nasaud, 2 000 expuse in sala de lectura, iar 1 600 fiind in sala de imprumut, 400 la expozitii. Biblioteca intretine o stransa conlucrare cu liceele, gradinitele din sector, dar si cu reprezentantii Institutului de Stiinte ale Educatiei, aflat in apropiere. O astfel de conlucrare este demonstrata si cu reprezentantii mass-media. Pentru copii deosebit de interesanta a fost emisiunea De la A la Z, organizata pe viu, cu participarea lor, de catre un post de televiziune pe parcursul anului. Institutia este dotata cu echipament modern, gratie colaborarii despre care am pomenit mai sus. In numele tuturor ne exprimam gratitudinea si multumirile noastre. Prin Bistrita-Nasaud am gasit partenerul nostru ideal. Din delegatia din anul acesta fac parte Olimpia Pop, directoarea Bibliotecii Judetene, reprezentantii acesteia Sorin Bretfelean, Marcel Seserman, scriitorii Stefan Damian, Aurel Rau, Cornel Cotutiu, Vasile G. Dancu, Vasile Dancu, Ioan Pintea.”

Mesaje de salut si urari de prosperitate au mai adresat Irina Spac si Tatiana Petrache de la Pretura sect. Rascani, Maria Trofimov, directoarea Bibliotecii Publice Anenii Noi, care a facut o declaratie de profund respect pentru toate personalitatile de pe ambele maluri ale Prutului care au ostenit pentru crearea acestui lacas al cartii: „Va uram sa va fie mereu neadumbrite sentimentele, mereu senine dorurile, si ramaneti intotdeauna cu sufletul atat de nobil precum ati fost atunci cand ati zamislit Biblioteca Publica Liviu Rebreanu. Slujitorilor acestei respectabile institutii le dorim: sanatate si puterea de a duce mai departe aceasta Lucrare! Abundenta zilnica de cititori. Urmele lasate pe parcursul multor ani sa se cheme: credinta, seminte de idei, scantei divine din care sa se aprinda la oameni focul cel sacru al lumii interioare.” Cu acelasi prilej, scriitorul Iulian Filip, seful directiei Caile Cartii a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a mai concretizat ca unitatea spirituala trebuie sa fie demonstrata prin actiuni concrete de acest gen, iar Marcel Seserman, sef serviciu Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud, a remarcat la randu-i ca acum vede intruchipata ideea de anul trecut intr-un trup viabil, sanatos – Biblioteca Liviu Rebreanu. Suntem multumiti de colaborare si de realizarile pe care au reusit sa le obtina bibliotecarii de aici. „Credem ca va fi o colaborare de durata, speram, de asemenea, sa dotam si pe viitor institutia tutelara, felicitandu-i pe cei implicati pentru eforturile mari si constante pe care le-au depus. Avem si acum 1 000 de carti la vama...” Scriitorul si parintele Ioan Pintea, pe langa alte momente evocate despre importanta colaborarii, a mai spus: „Sunt fericit sa-l vad pe Liviu Rebreanu la loc de cinste.”

Cadetii Roman Ojovan si Mihai Sanduta de la Liceul Sfantul Gheorghe au prezentat publicului adunat scurte, dar interesante eseuri despre Liviu Rebreanu si creatia sa. Elevele Cristina Rosca si Crina Popescu de la LT Liviu Rebreanu din Chisinau, in semn de omagiu, au declamat versuri proprii si au citit eseuri inchinate scriitorului sarbatorit.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, in intentia de a gazdui un numar cat mai extins de audienti, la sediul BM B.P. Hasdeu s-a desfasurat prima editie a simpozionului stiintific Liviu Rebreanu, moderat de Lidia Kulikovski si scriitorul Vlad Pohila. Savanti si scriitori de pe ambele maluri ale Prutului au prezentat teme inedite care, dupa cum a afirmat L. Kulikovski, vor fi publicate intr-o culegere separata. Iata o parte din titluri, care vorbesc de la sine: Amalgam. Liviu Rebreanu – cateva secvente (Aurel Rau, scriitor, revista Steaua din Cluj-Napoca), Liviu Rebreanu si Italia (Stefan Damian, scriitor, prof. univ., Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca), Vocatia culturala a familiei Rebreanu (Cornel Cotutiu, scriitor), Liviu Rebreanu. Transgresarea limitelor sau trans-realitatea (Ion Hadarca), Liviu Rebreanu si Constantin Stere (Pavel Balmus, Centrul National de Hasdeulogie), Liviu Rebreanu si romanul basarabean (Alexandru Burlacu, prof. univ., dr. hab., Universitatea Pedagogica Ion Creanga, Chisinau), Receptarea operei lui Liviu Rebreanu in Basarabia (acad. Mihai Cimpoi), Liviu Rebreanu – continuitate si ruptura, traditie si inovatie (Maria Savin, lector superior la Institutul de Stiinte ale Educatiei, Chisinau). Cu prilejul simpozionului a fost expusa o bogata expozitie de carte Liviu Rebreanu. Simpozionul se inscrie ca un eveniment remarcabil al anului curent.

La Saptamana usilor deschise ar mai fi de adaugat ca ea s-a incheiat cu un frumos concurs cu genericul Cartile ne sunt prieteni si atelierul de creatie Pictam lectura, prezentarea Colectiei de referinta a bibliotecii si a Colectiilor Enciclopedii vizuale, Ce si cum s.a. Vreau sa subliniez ca in fiecare zi colaboratorii bibliotecii au organizat cate trei-patru excursii ghidate, care au familiarizat publicul cititor din diferite categorii cu toate bogatiile institutiei: minunatele colectii de carte, utilajul modern, salile de lectura etc.

In finalul acestei prezentari ne alaturam la toate cuvintele de apreciere, incurajare si de bine pentru Biblioteca Publica „Liviu Rebreanu” pentru a fi cu adevarat un cuib de intelepciune pentru locuitorii Chisinaului si nu numai...