Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
R. ANDREI
Triplă sărbătoare pentru familia Grama

La mijlocul lunii noiembrie a.c., Biblioteca Publica Ovidius din Chisinau a devenit neincapatoare pentru toti cei veniti sa sarbatoreasca impreuna cu familia Claudia Slutu-Grama si Dumitru Grama cateva momente de bucurie si implinire din viata lor.

Mai intai a fost lansata cartea regretatei fiice Steliana Grama Curcubeul viselor, proaspat aparuta la Editura Pontos, o selectie de versuri pentru copii cu o postfata de criticul literar Tudor Palladi, intitulata Decantarea vocatiei sau Poeta pornita ,,Pe a stelelor cale”. Cat de premonitionale s-au dovedit a fi versurile ei!

Am sa emigrez la noapte

Intr-o carte, intr-un vers.

Am sa emigrez in visul

Ce m-asteapta sub fereastra

Si, cu visul impreuna,

Vom porni prin Univers

Sa aprindem Curcubeul

Cel stelar pe bolta-albastra...

Editoarea Marcela Mardare, aruncand o punte de legatura, a mentionat ca Steliana e cea care ne-a adunat prin leaganul curcubeielor. Cel mai frumos nume – Rondelia – i l-a dat Tudor Palladi, care a fost si a ramas un mare prieten al scriitoarei. Noua carte cuprinde poezii scrise in diferite perioade. Editoarea a subliniat ca Steliana era matura chiar si atunci cand era copil. Ea a trait putin in numaratoarea de ani, dar mult prin faptele bune si cartile frumoase, profunde, pe care le-a scris cu sufletul si la care vor reveni inca multe generatii in continuare.

Elevele Daniela Nistor de la Liceul roman-francez Gheorghe Asachi, Dana Ciobanu de la Liceul teoretic Spiru Haret, Mihaela Barcaru de la Gimnaziul nr. 53, Diana Parvutu de la Liceul roman-englez Mircea Eliade, Marina Croitoru de la Liceul Mihai Viteazul, Ana Popescu de la Liceul George Meniuc; studentii Mariana Ghilan de la Universitatea Libera Internationala din Moldova si Ion Botnaru de la Universitatea de Stat au sustinut un recital de poezie pe versuri de Steliana Grama, apreciindu-i succint intreaga creatie.

In mod firesc si convingator, ca intotdeauna, Tudor Palladi, care a supus unei analize minutioase mostenirea literara a Stelianei, a captivat publicul prin decantarile facute vis-a-vis de poeta si creatia sa, spunand ca este o fire sorina, care a ars in poezie, eseuri, publicistica – in tot ce a scris. Versurile in aceasta carte reprezinta patru-cinci Steliane Grama, care pot infrumuseta orice antologie de poezie europeana, a specificat criticul literar. Ciclurile unu si doi sunt dialoguri in sine, dialoguri teatralizate, pe cand Steliana Grama adevarata este cea din rondeluri. Toate poeziile ei duc catre inima. Ea a sapat in propriul sol – aceasta a facut-o sa devina o mare poeta, inconfundabila, indrazneata cu sine, cutezatoare. De la parinti a imprumutat perseverenta si bunavointa. Era o fire deschisa, se bucura mult de succesele altora, o calitate tot mai rar intalnita in zilele noastre, nu vorbea niciun cuvant de rau, numai de bine si intru bine. Steliana Grama a lucrat foarte mult, ca un calculator, avea capacitatea unica de a se concentra, desprinzandu-se de preocuparile cotidiene. Mai sunt griji ale parintilor pentru a face cunoscuta integral munca ei in cantece, dramaturgie etc. Curcubeul... lansat este unul stelar, unul stelian.

Actorul Sandu Aristin Cupcea cu deosebita simtire a recitat versuri de-ale Stelianei Grama, amintind de momentele cand a cunoscut-o la activitatile culturale si literare din Republica Moldova si Romania, unde intotdeauna avea o prezenta meritorie, de cele mai multe ori, cand era vorba de concursuri si festivaluri, fiind desemnata cu locuri de frunte.

Poeta Galina Furdui, care i-a incurajat primii pasi in devenire, s-a referit in mod special la energetica interioara a cuvantului scris al Stelianei Grama, avand convingerea ca ea este talentul care a venit pe o raza de lumina sa ne vorbeasca despre lumina. Si-a anuntat venirea in poezie la sapte ani. „Eleva fiind mi-a adus un ciclu de versuri si am inteles atunci ca in literatura vine un poet cu totul deosebit, a concretizat Galina Furdui. In versul de ultima ora ii simteam durerea ascunsa, constiinta despartirii de aceasta lume, chiar daca o stia imperfecta. Din Lumina coboara sufletul ei ca sa ramana la loc de lumina in inimile noastre.”

Toti cei prezenti s-au simtit aureolati de amintirea luminoasa a Stelianei Grama, caci pe multi i-a cunoscut si multi au cunoscut-o si apreciat-o. Dovada si omagiile aduse in continuare de vorbitori. Olga Stavtun, profesoara de limba si literatura romana a Stelianei, a marturisit cu emotie: am cunoscut-o din clasa a V-a, de la prima recreatie, cand s-a apropiat si m-a intrebat ce carte citesc, spunandu-mi ca ea citeste Istoria ieroglifica de D. Cantemir. Imi placea mult de tot sa comunic cu ea. Era o adevarata sarbatoare pentru mine sa ma duc la domiciliu pentru a-i comunica temele, atunci cand boala nu-i permitea sa vina la scoala. Avea multe idei interesante. Lecturand opera lui I. Druta, a spus ca stie cum poate fi salvata Moldova de frig in perioada de iarna. Am urmarit cu atentie evolutia carierei ei literare si dupa ce a terminat scoala medie. Trebuie sa recunosc ca am o neimplinire – n-am reusit sa organizez la liceu o intalnire cu Steliana Grama, ea fiind mereu ocupata. Sper sa avem o lansare a cartii Curcubeul viselor si a tripticului biobibliografic O familie de intelectuali basarabeni si la noi, la Liceul Mihai Viteazul, cu prezenta parintilor Stelianei Grama. La implinirea unui an de la trecerea ei in eternitate am avut cu elevii o ora speciala: In memoriam Steliana Grama. Multumesc parintilor pentru acest copil minune – Steliana, al lor, dar si al nostru, al tuturor.

Interpreta Margareta Sarbu a completat atmosfera cordiala cu un mic florilegiu folk pe versurile poetei, sustinut cu multe aplauze de publicul incantat de evenimentul cultural de la biblioteca.

In partea a doua a manifestarii a fost lansat, in premiera pentru sistemul municipal de biblioteci, dupa cum avea sa mentioneze directoarea institutiei gazda dna Elena Butucel, tripticul biobibliografic O familie de intelectuali basarabeni, aparut gratie unui parteneriat de invidiat dintre Academia de Stiinte, Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu si Biblioteca Publica Ovidius. Cartea este un merit al prof. Ion Madan, caruia ii apartine nu numai ideea, dar si pregatirea minutioasa a materialelor, doar moartea l-a impiedicat sa duca la bun sfarsit aceasta lucrare, care la alegerea lui, a incredintat-o colaboratorilor de la bibliotecile sus-mentionate. Editia este ingrijita, ca mai totdeauna in cazul editarii acestui gen de literatura, de dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, redactata bibliografic de Margareta Cebotari si Taisia Foiu, avandu-l ca lector pe neobositul Vlad Pohila. Structura lucrarii reflecta activitatea stiintifica, didactica, literara si publicistica a fiecarui membru al familiei Grama: istoricul literar, bibliologul si bibliograful, dr. in filologie, scriitoarea Claudia Slutu-Grama; dr. hab. conf. univ. Dumitru C. Grama si poeta, prozatoarea, criticul teatral, publicista Steliana Grama. Practic, acestea sunt trei biobibliografii unite sub doua coperti cu o nota, o prefata, o postfata si o cronica de familie unica. In preambulul lucrarii, Lidia Kulikovski mentioneaza, intre altele:
„...O bibliografie mai are meritul de a invinge timpul, de a scurta departarile si de a infatisa protagonistii cu tot ce au facut, si a lasa altora, cu tot ce au avut mai bun, mai frumos in viata lor, actualizand si acutizand memoria. Prin finisarea acestei lucrari il evocam, cu o deosebita caldura, pe autorul ideii, profesorul Ion Madan; pe protagonista initiala a acestei lucrari Claudia Slutu o omagiem cu respectul si aprecierea deosebita pe care le merita cu prisosinta; pe Steliana o celebram cu toata dragostea pe care i-am purtat-o; exprimam recunostinta pentru sprijinul acordat Claudiei si Stelianei – capului acestei dinastii, dr. conf. univ. Dumitru C. Grama.”

O alta apreciere a fost de la o persoana cu bogata experienta in materie de bibliografie si anume dl Ion Spac, care a spus: „Ma bucur sa vad aici fete tinere, si mai putin tinere, dar toate cu dragoste de carte. Multi din cei prezenti au trecut prin scoala de biblioteconomie a lui Ion Madan, scoala buna, creativa; daca nu era el si altii ca dansul, domeniul acesta era sub nivel, nu ar fi avut atatea performante. Intre multele lucrari ale lui I. Madan, este si aceasta premiera, care s-a realizat prin colaborarea in comun a mai multor biblioteci. Aceasta carte va invesnici distinsa familie Grama si pe Ion Madan. Este o carte buna, va fi un bun ajutor pentru cercetatorii de azi si de maine. Informatiile de baza ale biobibliografiei sunt selectate din arhiva personala a familiei, din fondurile BSC a ASM, ale bibliotecilor B.P. Hasdeu si Ovidius.”

In partea finala, vorbitorii s-au referit la ambele carti lansate si la calitatile rafinate ale celor trei membri ai familiei Grama, care sunt rostite impreuna si dupa plecarea Stelianei pe aripi stelare in imparatia necuprinsului etern. Astfel, Raisa Vasilachi, director-adjunct la Biblioteca Academiei de Stiinte, Boris Druta, avocat-scriitor, Larisa Ungureanu, colaboratoare a ASM, Alexei Potanga, dr. in drept, Andrei Smochina, profesor s.a. au argumentat ca aceasta familie este un demn model de familie de intelectuali, de inalta tinuta civica si culturala, oameni de o cumsecadenie aparte, familie care a adus lumina in sufletele celor care i-au cunoscut in orice imprejurari.

In acelasi context as vrea sa remarc ca evenimentul in deplina lui desfasurare s-a mai dorit a fi si a fost un omagiu adus celui care a implinit frumoasa aniversare de 65 de ani, prilej care i-a adus confirmarea publica de doctor habilitat de catre conducerea ASM chiar in cadrul sarbatorii, adica dlui Dumitru Grama.