Biblio Polis - Vol. 29 (2009) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
RECVIEM PENTRU GRIGORE VIERU
N. S.
PRIMUL CALENDAR GRIGORE VIERU

Două zile şi două nopţi. Atât a lucrat artistul fotograf Mihai Potârniche la realizarea concepţiei şi fotografiilor pentru calendarul Grigore Vieru. Publicaţia cuprinde 40, cele mai reprezentative fotografii, pe care maestrul Mihai Potârniche le-a surprins mai bine de trei decenii. Paginile calendarului prezintă şi cele mai emoţionante fotografii din anii ’89, ’90, ’91, în care Grigore Vieru figurează ca participant la evenimentele istorice ce au marcat profund viaţa R. Moldova. Această primă apariţie postumă a unei lucrări dedicate poetului include cronologia zilelor „ilustrate” cu poezii inspirate din creaţia poetului. „Nu este doar un simplu calendar, ci un fragment de literatură, un fragment de memorie”, a spus Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, în cadrul unei prime lansări a calendarului.


„Gr. Vieru, prin moartea sa, ne-a unit, ne-a apropiat şi mai mult. Grigore Vieru nu va dispărea, cum nu poate să dispară Eminescu, Blaga, Caragiale şi mulţi alţi scriitori fantastic de frumoşi ai neamului nostru”, spunea poetul Ianoş Ţurcanu la aceeaşi manifestare, în ziua de 13 februarie.


Toţi cei care l-au iubit şi l-au apreciat pe Grigore Vieru au venit în ajunul zilei de naştere a marelui poet să-i cinstească numele. Cei prezenţi la eveniment şi-au exprimat admiraţia faţă de creaţia poetică a maestrului. Colegii din generaţia regretatului scriitor, răsfoind paginile calendarului, îşi aminteau cu drag de momentele frumoase, trăite în societatea poetului. Notorietatea lui Gr. Vieru, cel care este o mărturie a datoriei faţă de verb, nu i-a ştirbit din modestia care l-a caracterizat ca om. „L-am văzut pe Gr. Vieru în mii de împrejurări, dar niciodată nu l-am văzut îngâmfat. L-am văzut întotdeauna bun, blajin, dornic de a apropia oamenii. L-am văzut necăjit, atunci când i-a murit mama”, îşi amintea scriitorul Spiridon Vangheli.
Această apariţie inedită, prin care se propagă imaginea şi activitatea poetului, are ca punct culminant paginile ce cuprind memorii: Gr. Vieru şi Mama, Gr. Vieru şi Eminescu, Gr. Vieru şi contemporaneitatea etc. „Calendarul în sine vrea să ne spună că acest an ar trebui proclamat Anul Grigore Vieru”, a opinat Mihai Potârniche.


Un alt gest de recunoştinţă faţă de Grigore Vieru este punerea în circulaţie a timbrului poştal cu portretul lui Gr. Vieru şi imagini cu cartea regretatului poet. Editarea Calendarului a fost sprijinită de PLDM. Acesta va fi distribuit gratis în toate instituţiile de învăţământ din R. Moldova.