Biblio Polis - Vol. 23 (2007) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
REMEMBER

… A AVUT MULT CURAJ DE A SE EXPRIMA LIBER, DIRECT, ÎN ORICE REGIM

Valorile adevărate nu cunosc graniţe. Moartea lui Florian Pittiş a îndoliat în România o întreagă generaţie în blugi. Presa străină a comentat amplu dispariţia „eroului folk” al ţării noastre.
În România comunistă, puţini au fost aceia care au îndrăznit să nu ţină cont de linia impusă de regimul politic. Unii au reuşit să găsească o supapă de salvare în artă, în muzică. Florian Pittiş a reuşit să câştige respectul câtorva generaţii prin cariera sa care nu a acceptat bariere. Mulţi, foarte mulţi români, inclusiv din Basarabia, îşi amintesc vocea lui inconfundabilă din îndrăgita emisiune Teleenciclopedia. „Gesturile sale de sfidare a regulilor impuse de regim poate nu par mare lucru azi. Un cuvânt ici, un cântec colo. Dar pentru mulţi erau un semn de speranţă, iar pe vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu speranţa era o raritate”, comenta, la moartea artistului, BBC. „Simpla prezenţă a lui Pittiş evoca un anume grad de independenţă. Avea părul lung, precum starurile rock occidentale. Iar lungimea părului nu era pe placul autorităţilor, care erau tot timpul puse pe sancţionarea tendinţelor „burgheze”.
Energia lui era legendară şi magnetică. Este un fapt recunoscut de mulţi, care îşi amintesc de anii ’80, când Pittiş a regizat, dar a şi jucat în piesa lui Stephen Poliakoff Cum se numeau cei patru Beatles. „Era o aură mistică în jurul acestui spectacol, iar biletele erau greu de obţinut. Oamenii veneau, e adevărat, pentru muzică, dar mai mult decât orice, veneau pentru Pittiş”. În timpul spectacolului, Pittiş vorbea cu patimă despre Beatlemanie. Despre cum veneau miile de fani la aeroport, când Beatles-ii soseau într-un tur- neu. „Şi o făceau din dragoste adevărată, nu-i aşa?”, întreba Pittiş cu ironie, într-o aluzie clară la grotescul cult al personalităţii dictatorului Ceauşescu.
Florian Pittiş s-a născut pe 4 octombrie 1943 la Bucureşti. S-a făcut cunoscut într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu, în Cenaclul Flacăra. Artistul s-a stins la 5 august 2007 la Institutul Oncologic Fundeni, unde era internat de două săptămâni. Starea lui s-a agravat de la o zi la alta, iar cancerul de prostată s-a transformat în metastaze multiple, care, într-un final l-au răpus. Trupul neînsufleţit al artistului a fost depus, în foaierul Sălii Izvor a Teatrului Bulandra. Florian Pittiş, artistul complex, fondator al grupului Pasărea Colibri şi al postului Radio3Net.
A debutat ca actor pe scena Teatrului L. S. Bulandra în anul 1961, în memorabilul spectacol Cum vă place de W. Shakespeare, regia Liviu Ciulei. Debutul ca profesionist s-a petrecut în anul 1968, la acelaşi teatru, în spectacolul Iulius Cezar de W. Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban. Unul dintre rolurile sale importante a fost realizat tot sub bagheta maestrului Ciulei, în anul 1978: Ariel din Furtuna. S-a remarcat în teatru nu prin ardere patetică sau naturaleţe ingenuă, cât, mai ales, prin scânteierea minţii, luciditatea şi spiritul dominândule şi controlându-le pe toate celelalte. Cortegiul funerar a plecat de la Teatrul Bulandra, pe 7 august 2007. Florian Pittiş a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Actorilor.