Biblio Polis - Vol. 23 (2007) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
BM „B.P. HASDEU” – 130 / МУНИЦИПАЛЬНОЙ БИБЛИОТЕКE – 130 ЛЕТ / MUNICIPAL LIBRARY – 130
Iuliana Laurenţia ROŞCA

Îmi place mult să citesc... cît mai mult! Am îndrăgit cărţile încă de la vîrsta de trei ani, pe cînd mămica îmi citea poveşti, şi am rămas pentru totdeauna un prieten devotat al lor.
Primele mele cărţi le-am răsfoit, apoi am şi împrumutat acasă de la BP Alba Iulia, fiind în continuare o cititoare fidelă anume a acestei prime mele biblioteci publice.
Am fost mulţi ani şi la Tabăra de vară a Bibliotecii „Alba Iulia”, unde mi-am făcut prieteni foarte buni. Tot aici am învăţat să utilizez calculatorul, am citit cărţi de pe CD, am jucat la calculator diferite jocuri pentru copii din colecţia bibliotecii „Să ne jucăm la calculator”. Pe urmă am făcut desene, am cules textele poveştilor pentru cartea mea Mărul de aur. De altfel, am ajuns să scriu poveşti avînd ca modele basmele citite la Biblioteca Alba Iulia - căci acolo este o colecţie deosebită de cărţi cu poveşti. Să nu uit însă şi de biblioteca mea personală, de care părinţii au avut grijă s-o am încă înainte de naşterea mea.
Alba Iulia este o bibliotecă foarte bună; cum zicem noi, liceenii – e o bibliotecă pe cinste, vă asigur. Frecventez, de asemenea şi Biblioteca Publică Transilvania din cartierul Ciocana, unde locuieşte familia noastră. Şi aici găsesc mereu cărţi interesante şi captivante, informaţii suplimentare pentru pregătirea temelor de acasă.
La Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu mi-am lansat prima mea carte cu poveşti, Mărul de aur. Sediul Central al Bibliotecii B. P. Hasdeu se află în vecinătatea Liceului Spiru Haret, unde învăţ şi eu, şi îmi este comod să vin aici, imediat după ore, după informaţii suplimentare pentru temele pe acasă. Vreau să vă spun că deocamdată nu au fost cazuri să nu găsesc ceea ce am căutat la bibliotecă, de ce am nevoie: multe, multe lucruri extrem de curioase şi utile – de care am nevoie la liceu, pentru studiul individual, pentru cultura şi informarea generală, în fine – lecturi pentru suflet. Nu pot să nu spun măcar cîteva cuvinte despre lucrătoarele bibliotecilor din Chişinău, pe care le frecventez, de care am amintit mai sus. Toate sunt foarte amabile, întotdeauna-s dispuse să te ajute să găseşti informaţii noi, recente. Am observat cît de bucuroase, cît de satisfăcute sufleteşte sunt bibliotecarele atunci cînd reuşesc să îndeplinească solicitările cititorilor. Nu am certitudinea că am putut să răspund întotdeauna la fel, la bunăvoinţa şi dăruirea de sine a bibliotecarelor noastre. Profit de această ocazie – de a scrie la revista BiblioPolis unele gînduri la aniversarea a 130-a de la fondarea Bibliotecii Municipale - şi le urez tuturor bibliotecarilor multă sănătate şi rezistenţă, să rămînă mereu aşa, căci prin calităţile lor ele atrag cititorii şi contribuie la ridicarea nivelului de cultură al oamenilor, la formarea unor buni specialişti şi patrioţi ai Neamului nostru. Sper că v-am convins că am fost, sunt şi voi rămîne mereu o bună prietenă a cărţilor, o mare iubitoare de lecturi, o cititoare fidelă a bibliotecilor din capitală.