Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
MISCELLANEA
Maria LOPATIUC
Fundamentele și principiile de viață în Arta refugii de Paul Goma

Pentru majoritatea oamenilor, refugiul este o evadare sau un loc de adăpostire. Pentru Paul Goma refugiul este o artă, o artă marcată de amintirile unui copil prea devreme maturizat.
Arta refugii este romanul care prezintă destinul basarabenilor refugiați într-o manieră tragică, dar în același timp și ironică. Aceștia, confruntându-se cu cedarea pământului strămoșesc către ruși, sunt nevoiți să își părăsească casele și să se mute într-o societate care se afla în cădere progresivă. La fel sunt nevoiți să își părăsească casa, Păulaș, alături de familia sa. Din cauza mutărilor și re-mutărilor, copilăria trecuse pe lângă acest copil, fără ca el să se bucure deplin de ea. Copilăria transilvană a fost una crâncenă și lipsită de adevărata ei splendoare. Unicul lucru pozitiv de care a avut parte de-a lungul acestei perioade a fost grija și dragostea mamei sale. Pentru el, ea a fost modelul în viață, de la care a însușit normele vieții, demnitatea, capacitatea de inventivitate și inteligență și, nu în ultimul rând, cultul rațiunii și devotamentul pentru patrie.
Subiectul fiind narat de către un copil, care are rolul și de personaj principal, capătă o notă mult mai dramatică, deoarece cuprinde o sinceritate remarcabilă. Povestea familiei Goma a fost relatată într-o manieră reală, fără ocolișuri sau întâmplări fictive. Pe lângă faptul că romanul este unul cât se poate de realist, Paul Goma include în el motive ce îi dau romanului o aură mult mai spectaculoasă, însă obiectivă. Motivul patriei este cel mai frecvent utilizat în roman, acesta remarcând dragostea, devotamentul și conștiința pentru națiune și patriotism. De asemenea, este prezent motivul mamei și al părinților. Aceste motive relevă respect și sacrificiu pentru cei care au stat la baza creșterii și dezvoltării personajului prea devreme maturizat.
În concluzie, putem spune că prin acest roman, Paul Goma a încercat să ne transmită axioma că patria, cultul rațiunii și părinții sunt niște fundamente și principii de viață ale fiecărui om.
Maria LOPATIUC,
clasa a XI-a, LT „Mircea cel Bătrân”