Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
IN MEMORIAM
In memoriam
Actorul Mihai Curagău a murit în noaptea de Crăciun

La vârsta de 73 de ani cunoscutul și îndrăgitul actor Mihai Curagău s-a stins din viață.
„Cu adâncă durere în suflet, am aflat vestea trecerii din această viață a îndrăgitului actor Mihai Curagău”, a anuțat jurnalistul Vasile Mija.
Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1964).
După absolvirea facultății, a fost angajat ca actor la Teatrul Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” (azi – Teatrul Național „Mihai Eminescu”) din Chișinău unde joacă, îndeosebi, roluri de comedie. Printre rolurile interpretate pe scena acestui teatru, pot fi numite: Moș Bodrângă din Amintiri de Valeriu Cupcea, după Ion Creangă, Toader din Președintele de Dumitru Matcovschi, Verde-împărat din Buzduganul fermecat de L. Deleanu, Balzaminov din Cine caută găsește de A. Ostrovski, Kalosin și Homutov din Anecdote provinciale de A. Vampilov, Bobcinski din Revizorul de Nikolai Gogol, Conu din Fumuarul de Nicolae Esinencu, Coarnă din Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, Jupân Dumitrache din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale ș.a.
În anul 1993 se transferă ca actor la Teatrul „Satiricus – I.L. Caragiale” din Chișinău. Printre rolurile interpretate în acest teatru de M. Curagău menționăm următoarele: Precupețul din Ce e viața omului? de Arkadi Arkanov, Polibiu din Hercule de Friedrich Dürrenmatt, Despot, Boierul Vulpe, Sfetnicul Veveriță și Moțoc (colaj după operele lui Grigore Ureche, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Costache Negruzzi și Vasile Alecsandri), Slabul din Beethoven cânta din pistol de Mircea M. Ionesco, Sălbaticul I din Care-s sălbaticii? de Iulian Filip, Jean-Baptiste Poguelin de Molière, Argan, Tartuffe din Molière de Mihail Bulgakov, Berlioz din Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, Zaharia Trahanache în O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Mache Răzăchescu în D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Jupân Dumitrache Titircă în O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale etc.
A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă Se caută un paznic, interpretând rolul Michiduță. A colaborat ulterior și cu alți regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru și Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul (1991).
A fost un actor foarte solicitat în cinematografie, jucând circa 40 de roluri în filme de producție autohtonă și străină. De asemenea, Mihai Curagău este unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi”, unde a jucat în peste 100 de scheciuri și scenete. A jucat, de asemenea, în zeci de spectacole televizate și radiofonice, a dublat peste 40 de roluri în filme.
În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea Argint-viu pe scândura scenei, dedicată actorului de teatru și film Mihail Curagău, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi și colegi de breaslă. În carte sunt numeroase imagini din spectacole și filme, precum și fotografii din albumul familiei.
Mihai Curagău a primit Premiul pentru cel mai bun rol masculin de planul II (Mache Răzăchescu din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2004. De asemenea, i s-a decernat și titlul de Artist al Poporului.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!