Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
IN MEMORIAM
In memoriam
S-a strecurat în lumea umbrelor Tudor Braga

Criticul de artă Tudor Braga, laureat al Premiului Național, s-a stins din viață pe 3 decembrie 2016, în urma unei maladii necruțătoare, la vârsta de 68 de ani.
S-a născut la 13 iunie 1948, în satul Răspopeni, raionul Șoldănești. În 1969, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Chișinău, și în 1988 – Institutul Unional de studii postuniversitare pentru persoanele de conducere din domeniul culturii, or. Moscova.
În anii 1966-2011, a realizat studii și cercetări despre artele plastice, despre problemele legate de conservarea patrimoniului artistic, atribuția operelor patrimoniului artistic, interpretarea procesului creator contemporan în arta plastică și creația populară, retrospecții ale unor fenomene artistice, precum și peste 1000 de portrete ale unor artiști consacrați. El a inițiat și a condus lucrările de refacere și repunere la locul de origine a monumentului lui Ștefan cel Mare (1990).
De asemenea, a inițiat și a executat ciclul activităților legate de demararea și edificarea tranșei a doua a Aleii Clasicilor din Chișinău, unde au fost înălțate busturile lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, George Coșbuc, Mircea Eliade, Alexie Mateevici, Nicolae Iorga, Constantin Stere ș.a. În același timp, el a inițiat proiectul de editare a colecției de albume-catalog Maeștri basarabeni din secolul XX.
Ani la rând, Tudor Braga a deținut funcția de director al Centrului expozițional „Constantin Brâncuși”. A organizat numeroase expoziții de pictură și a scris sute de cronici despre activitatea plasticienilor de la noi. În 2015 a fost distins cu Premiul Național pentru colecția de albume Maeștri basarabeni din secolul XX, în 14 volume.
Tudor Braga a semnat numeroase cronici și studii în presă, a participat la emisiuni de Radio și TV. Era o prezență agreabilă și așteptată în atelierele artiștilor, pe care îi vizita cu regularitate. A lansat nume noi, a încurajat debutanți care mai târziu au devenit nume sonore ale artelor plastice din R. Moldova.
Iată ce spune Dumitru Bolboceanu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, coleg de breaslă și prieten cu Tudor Braga: „Ce mi-a plăcut la el de la prima întâlnire era un suflet deschis, era un critic de artă mai puțin obișnuit. Or, Tudor Braga era mereu deschis, era alături de noi. El cunoștea artistul plastic nu numai prin opera lui, dar și prin acele emoțiile transmise, prin trăirile artistului. Chiar cunoștea și unele lucruri pe care însuși artistul nu le știa despre sine.”
Tudor Braga a mai pus începuturile expoziției-concurs NOI: Tineretul Creator, care are menirea să ofere sprijin artiștilor moldoveni începători. Una dintre participantele la proiect a fost Olesia Enache. Pictorița spune că susținerea lui Tudor Braga a motivat-o să-și continue drumul în arta plastică. „Tocmai Tudor Braga a venit pentru prima oară la expoziția mea personală. Când am adus prima dată lucrarea – eram încă studentă, evident –, mi-a zis: „Tu poți să mai aduci și alte lucrări la sală.” Știți, asta m-a motivat. Când ne făcea deschiderile expozițiilor, ne mai spunea lucruri noi… Pentru noi, tinerii artiști, era un lucru foarte bun de învățătură.”
Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Tudor Braga a fost depus la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” din capitală, acolo unde mai mulți ani a fost director. A fost înmormântat în satul natal Răspopeni, raionul Șoldănești.