Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
REMEMBER
Consemnare: Nina SOROCEANU
Opriți clipa!

– Dle Ion Borș, ați scris scenariul a două filme documentare, care au fost montate. Felicitări! Ce tematici abordați? E o opțiune proprie sau este vorba de vreo comandă din partea vreunei organizații?
– Este vorba de filmul documentar Diversitatea etnică – patrimoniul orașului Soroca, realizat la comanda Centrului Resurse pentru tineret „Dacia” și Fundația „Soros-Moldova”. Filmul a fost turnat de „Sublim Studio”, producător Arcadie Plăcintă (Chișinău).
– Filmul documentar s-ar cuveni să fie o prioritate pentru toate studiourile din țară, căci anume el ar putea constitui veritabile letopisețe ale timpurilor noastre. Ce scop ați urmărit, cu filmele Dvs.?
– Este, într-adevăr un letopiseț, or, au fost imortalizate evenimentele redeschiderii de Consiliul Europei a Cetății Sorocii, reconstruite. Au fost prezentate Mănăstirea din Stâncă, Lumânarea Recunoștinței, Cetatea restabilită, Biserica Sfinților Brâncoveni. Au fost reflectate relațiile interetnice din Soroca (Dealul Rromilor, Societatea Slavonă, Sinagoga, alias Biserica evreiască, Comunitatea armenilor ș.a.). Al doilea film, realizat recent, este despre meleagurile raionului Cantemir (istorie, biserici și mănăstiri, agricultură, industrie, cultură, artă).
– Probabil că nu-i deloc ușor să realizezi la noi un film, chiar și documentar. Cheltuieli, deplasări, utilaj… Cine v-a susținut financiar?
– Bineînțeles, că e dificil. Eu am lucrat cu „Sublim Studio”, care încheie contracte. Despre primul film am vorbit deja. Cel de-al doilea film a fost finanțat de Consiliul raional și de Primăria Cantemir.
– Printre realizatorii filmelor, am observat de două ori numele Borș. Dumneata semnezi scenariile. Iar celălalt cine e și ce atribuție are?
– Este vorba de cameramanul Nicu Borș, feciorul meu. La realizarea primului film mai figurează un nume – Cătălin-Mădălin Plăcintă, nepotul meu, care a tradus filmul în limba engleză. Apropo, primul film rulează în cîteva variante: română, rusă, ucraineană, engleză și rromă. La alegere.
– Cred că sunt mândri sorocenii, dar și cei din Cantemir, că despre ei și mica lor patrie s-au turnat filme documentare. Iar respectul de sine este și poate stimula dorința oamenilor de a fi mai buni. Ar fi bine să fie turnate filme documentare despre toate raioanele din republică, întru înveșnicirea clipei aflării noastre pe aceste plaiuri de basm. Ar fi realizabil un asemenea plan sau e o utopie?
– „Sublim Studio” a pus deja în aplicare asemenea plan. Următorul film va fi despre orașul Ialoveni. Se duc tratative și cu alte localități, deși trecem printr-o criză financiară dificilă.
– Ce veți face cu producția cinematografică realizată?
– Ele reprezintă cartea de vizită a acestor localități și sunt puse la dispoziția celor care au comandat filmele. Eu doar colaborez cu „Sublim Studio”, vizitez aceste locuri, mă informez, după care scriu scenarii…
– Entuziasmul Dvs. este lăudabil. Vă doresc și pe viitor mult succes!
A dialogat Nina SOROCEANU