Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
LA COLEGII NOȘTRI / OUR COLLEAGUES / У НАШИХ КОЛЛЕГ
Lilia BRĂILA
Poveste de succes la Biblioteca publică Brăila

A fost odată ca niciodată o Biblioteca publică în satul Brăila, cu un fond de carte învechit, la fel ca și mobilierul. Veneau cititori în fiecare zi și solicitau informații noi cât mai utile. Însă Biblioteca oferea din acele resurse modeste pe care le avea, nu prea multă informație. Și iată că într-o bună zi a anului 2014 am aderat la Programul Novateca pentru a moderniza Biblioteca, în urma cărui fapt am avut numai de câștigat. Am participat la diverse instruiri, ateliere, conferințe organizate de Programul Novateca. În final, Biblioteca a fost dotată cu calculatoare, o imprimantă multifuncțională.
Fiind parte componentă la acest program, și autoritățile publice locale au trebuit să investească în bibliotecă, pentru că unde-s doi puterea crește. Astfel, APL ne-a conectat la rețeaua de internet, s-au cumpărat mese pentru calculatoare, două mese pentru utilizatori și 20 de scaune. Biblioteca devine un spațiu atractiv, ar trebui să oferim ceva deosebit utilizatorilor din comunitate. Atunci, împreună cu profesoara de la gimnaziul nr. 102 din localitate dna Aculina Brăila și cu educatoarea de la grădiniță dna Angela Vozianu, luând în considerație că în comunitate ducem lipsă de un centru de cultură, am implementat un serviciu nou cu genericul Cinemateca de vineri. Prin acest serviciu mai mulți copii au posibilitatea să-și petreacă timpul liber, să se relaxeze, dar și să deprindă anumite abilități. Totodată, prin această activitate, susținem valorile culturale și cunoașterea operelor naționale și universale, îndrăgirea creației literare românești. Implementând acest serviciu, biblioteca a câștigat vizite, parteneri și utilizatori. Astăzi biblioteca a devenit un adevărat centru al comunității, unde fiecare, indiferent de vârstă și ocupație, poate găsi ceva util și interesant la bibliotecă;
acces gratuit la internet;
Ora poveștilor pentru copii și părinți;
instruiri IT;
comunicare și petrecerea timpului liber;
servicii online.
Toate succesele și serviciile bibliotecii sunt postate pe rețelele de socializare Facebook, dar și pe panouri din comunitate. Biblioteca exprimă mulțumiri Programului Novateca, partenerilor, APL pentru susținere și colaborare în acestă perioadă defel ușoară pentru republica noastră.
COMPUTER FĂRĂ SECRETE
Natalia DONCILĂ,
Biblioteca Publică din or. Vatra, mun. Chișinău
10 adulți din orașul Vatra al municipiului Chișinău și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul IT prin instruirile oferite de Biblioteca Publică din localitate. Mulți adulți și pensionari din comunitate nu au acces la computer și nici nu au avut ocazia să învețe utilizarea acestuia. Astfel, accesul lor la informație era îngrădit din lipsa cunoștințelor de a utiliza echipamentul tehnologic. Oamenii în etate nu știu a căuta informații în diferite domenii și nici nu pot comunica cu cei dragi plecați peste hotare.
Totul a început cu o vizită la bibliotecă a unei persoane de vârsta a treia. O locuitoare a or. Vatra a auzit de Programul Novateca și a întrebat dacă în biblioteca noastră se vor oferi servicii de învățare a computerului. Pe atunci biblioteca din Vatra încă nu avea computere, dar deja oamenii și-au exprimat dorința de a deprinde abilități pentru a-l folosi.
Odată cu instalarea tehnicii și deschiderea oficială a programului Novateca în or. Vatra, Biblioteca a început prestarea noului serviciu „Calculatorul pentru toți”. La prima întâlnire s-au discutat teme de interes comun și fiecare și-a expus părerile la acest subiect. Toți au vrut neapărat să știe cum să caute informația pe internet și cum să comunice cu cei dragi. Adițional au mai zis că vor să învețe și din facilitățile softului (precum utilizarea programelor Microsoft Office). Plini de entuziasm, participanții învățau cu râvnă toată informația oferită și practicau cu drag tot ce învățau. Ana Iliev a menționat că „acum, datorită acestui serviciu nou, cei vârstnici sunt în pas cu nepoții”…
Drept rezultat, zece participanți au reușit să își creeze o pagină personală în rețelele sociale, să învețe cum să comunice prin Skype cu cei dragi, să învețe cum să utilizeze poșta electronică și să aplice programele Microsoft Office. Datorită acestui serviciu / curs / program utilizatorii sunt mai optimiști și mai siguri în forțele lor.