Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
OMAGIERI / ANNIVERSARY / ГОДОВЩИНЫ
Elena TAMAZLÂCARU
Născuți într-o bibliotecă

Marele Jorge Luis Borges s-a născut într-o bibliotecă, altă multă inspirată lume – la fel. Același lucru putem să-l spunem și despre Elena Căldare-Roșca, femeia care s-a născut într-o familie de buni gospodari, dar a zidit, a întemeiat o bibliotecă! Și anume: Filiala „Alba Iulia” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În perioada atât de complicată pe care o parcurgem, când mulțime de terase, berării, pizzerii, farmacii, saloane de frumusețe, benzinării, magazine mari, mici și minuscule etc., etc., etc. răsar ca ciupercile după ploaie, o bibliotecă în cartier este o mare realizare, o mare bucurie. E ca o academie. E ca o biserică, de ce nu… E ca o adevărată binecuvântare de la Domnul.
…Când la 31 August 1998 s-a deschis biblioteca cu nume întregitor de Țară „Alba Iulia”, bucuria locuitorilor din sectorul Buiucani a fost atât de mare, încât o săptămână sau chiar mai multe rândul doritorilor de a se înscrie și a împrumuta cărți începea la catedră, continua în curte și ieșea din ea pentru a se forma undeva hăt dincolo de poartă. Și mulți cititori nu veneau cu mâna goală, cum s-ar spune – aduceau ghivece cu flori! Erau atâția însetați de carte românească în acea perioadă, încât bibliotecarii nu reușeau să aranjeze cărțile pe raft conform clasificărilor, bănuiesc că nu putea fi respectat nici programul de lucru al instituției! Și Elena, directoarea bibliotecii, lucra 24 ore din 24! Asta o pot mărturisi mulți, inclusiv prietenii și fidelii cititori ai bibliotecii, martori ai evenimentelor de atunci, printre care sunt și jurnaliștii Nina și Vitalie Parfentie, împreună cu fiicele lor, Victoria și Dumitrița, fete crescute foarte bine în… două biblioteci de bază: cea de acasă și cea vecină, de peste drum.
Instituția de cultură, instruire și promovare a cărții și a lecturii de calitate s-a născut în jurul fenomenului luminat al cărții, într-o strânsă și frumoasă colaborare între Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, cu ajutorul permanent al Consiliului Județean Alba, al Mioarei Popp, al scriitorilor Ioan Mărgineanu, Ioan Bîscă, Ioan Străjan, acești oameni de cultură, și mulți alții, fiind printre ctitori, adunând și aducând cu ei loturi de carte, donații pentru biblioteca din Basarabia. Iar editorul Virgil Șerbu Cisteianu a venit cu cărți de autori basarabeni, inclusiv cu nume noi, editate la Alba Iulia.
Astăzi Biblioteca „Alba Iulia” are un fond de circa 35 de mii de volume, spațioase săli de lectură pentru copii și adulți, o sală pentru presă… Aceasta participă cu mult succes la toate proiectele BM „B.P. Hasdeu”, ale Primăriei și Preturii, colaborează cu grădinițele și liceele, cu instituțiile școlare din vecinătate și din sector… Are o relație spirituală instituțională aparte cu Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Este frecventată cu mult drag de cititorii de diferite vârste. Se întâmplă aici mari sărbători de suflet – la 1 decembrie, 24 ianuarie, 27 martie, la sărbătorile creștinești și tradiționale de peste an, în cadrul întâlnirilor cu scriitorii, lansărilor de carte, comemorării victimelor regimului bolșevic etc., etc., etc.
Argint-viu al vieții interne și externe al Bibliotecii este Elena Căldare-Roșca. Cu o solidă pregătire universitară în domeniu (și a ales la începuturi între profesiile lui Eminescu – biblioteconomie și jurnalism), a tot luptat și a ținut piept tuturor intemperiilor. Și ne întrebăm, firesc, cine dintre persoanele cu carieră de succes trece prin viață fără a întâmpina și a depăși suficiente obstacole?! Fără a plăti vămi scumpe îndrăznelii de a iubi, de a construi, de a răzbi, în cele din urmă?! Este, într-un fel, legea vieții, motorul ei cu care pășim înainte.
Astăzi această doamnă împlinește o frumoasă vârstă a maturității, când este respectată o altă lege a pământului – sărbătoritului i se mulțumește pentru munca depusă, pentru tot ce a investit în profesia cărei i s-a dăruit fără rezerve, i se spun doar meritate cuvinte frumoase. Ne alăturăm și noi cu urări tradiționale de La mulți ani! Multă bucurie de familie, apropiați, de carte și de tot ce e frumos și durabil.