Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
VIAȚA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Aliona NOSATÎI
Cartea animată unește popoare

Biblioteca N. Titulescu, care se bucură mereu de dragostea angajaților și a utilizatorilor ei, a ajuns la frumoasa aniversare de 39 de ani, ca un strugure magic din care gustă întreaga comunitate, cu miros de cărți, cititori, activități, instruiri profesionale, programe, servicii, parteneriate. Bibliotecarii și utilizatorii bibliotecii elaborează diverse produse în cadrul atelierelor creative. Cel mai frumos și mai durabil produs realizat a fost un proiect inedit cu implicare internațională.
Într-o bună zi producătorii (utilizatorii) acestor „bunuri” au conștientizat că producția lor e cunoscută doar în țară, dar ar fi minunat să fie exportată și peste hotare, să fie cunoscută de mai multă lume. Din acest motiv, l-au atras pe un vechi partener, ONG-ul „Kids Art”, care activa tocmai în Egipt. Negocierea a pus pe temelie solidă realizarea unui produs original și de calitate – o carte animată!
20 de copii de pe ambele continente au realizat 20 de desene și texte, care au fost reunite într-o carte animată. Spre bucuria participanților Ina Graur, Evelina Sârbu, Anastasia Alexa, Delia Pîntea, Victoria Preguza, Feruza Tagaev, Irina Sainsus, Farida Mokhtariar, Rana Hussein, Jana Hassan, Malak Elgendy, Anas Metwally etc., cartea a ieșit „de sub tipar” atractivă, colorată, vie, internațională… Copiii o lecturează încontinuu, accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=DknusfbMMYk&index=1&list=PLZz5ZTK1o3uQ-z0KiNj BaD4mP5lkNi9aQ.
Juriul din Egipt, analizând lucrările participanților, i-a dat câștig de cauză cititoarei din R. Moldova Evelina Sârbu. Trofeul egiptean a fost înmânat de fondatoarea ONG-lui „Kids Art” Estela Raileanu, în incinta bibliotecii și în compania utilizatorilor ei. Momentul a emoționat-o pe cititoarea noastră până la lacrimi. „Sunt fericită! Acest trofeu îmi va aminti mereu despre cartea animată elaborată împreună cu prietenii mei din Egipt”, ne-a mărturisit Evelina.
Cartea animată a unit popoare, a adunat grămăjoară cititori și emoții de pretutindeni, iar o bibliotecă – cea din str. N. Titulescu a capitalei noastre – a ajuns să fie cunoscută de o întreagă lume. Strugurele bibliotecii în continuare adună bobiță cu bobiță rezultate și notorietate mondială…