Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
VIAȚA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Angela OLĂRESCU
Studiem limba bulgară

S-a întâmplat aceasta demult, când o parte din populația bulgară s-a refugiat de urgia otomanilor și-a găsit adăpost în stepa Bugeacului. Aici bejenarii au fost nevoiți să-și reia traiul de la capăt. Au trecut mulți ani de atunci, dar ei își păstrează cu sfințenie tradițiile, cultura, folclorul și limba natală.
Și astăzi bulgarii basarabeni vorbesc o limbă frumoasă, pe care le-au transmis-o strămoșii ca pe cea mai de preț comoară, în care rămân reflectate istoria, spiritul poporului bulgar. În această perioadă de globalizare ei simt mai pregnant necesitatea de a cunoaște limba maternă, tradițiile și obiceiurile strămoșilor lor.
În primăvara anului 1992, printr-un proiect ambițios, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, a deschis biblioteca de cultură și literatură bulgară „Hristo Botev”. Și-a deschis ușile pentru conaționalii noștri – bulgarii chișinăuieni, cu o colecție bogată, diversă, cu servicii inovative, ce asigură renașterea și perpetuarea obiceiurilor și tradițiilor bulgărești.
Generația tânără a descendenților bulgari, tot mai insistent, își exprimă dorința de a cunoaște limba, literatura, istoria, cultura, etnografia și folclorul, prin aceasta apropiindu-se de patria istorică – Bulgaria.
Din acest motiv, la Biblioteca „Hristo Botev” a fost implementat serviciul „Studiem limba și literatura bulgară”. Utilizatorii serviciului frecventează cu mare plăcere orele de bulgară în zilele de sâmbătă și duminică ale săptămânii. Cursurile se desfășoară într-un spațiu special amenajat, luminos, confortabil. Serviciul este gratuit, lumea vine cu plăcere și recunosc că „timpul petrecut la cursuri, tot ce se întâmplă aici, e ca și cum ar fi într-o frumoasă poveste…”
Cei mai activi, cu rezultate bune la învățarea limbii bulgare, vor călători în Bulgaria, unde își vor consolida cunoștințele obținute pe parcursul anului, vor vizita locuri și monumente de însemnătate istorică.