Biblio Polis - Vol. 57 (2015) Nr. 2  
ARHIVA  
CULTURA PE GLOB / ROUND THE WORLD / КУЛЬТУРА НА ГЛОБУСЕ
Vlad POHILĂ
Daniel Olbrychski, un veritabil „brand” al cinematografiei polone

CULTURA PE GLOB

DANIEL OLBRYCHSKI, UN VERITABIL „BRAND” AL CINEMATOGRAFIEI POLONE

Vlad POHILĂ

Dacă e adevărat că la judecata Domnului nostru Dumnezeu popoarele trebuie să se prezinte și cu cele mai semnificative realizări, francezii s-ar înfățișa acolo, cel mai curând, cu poezia și proza lor; italienii – cu pictura renascentistă și cu muzica clasică; germanii – cu filosofia; britanicii și americanii – cu diverse tehnologii… Nu risc să spun cu ce s-ar duce acolo, Sus, turcii sau rușii; nici ungurii și nici sârbii; îndrăznesc să afirm, însă, că polonezii ar fi în drept să încerce a-l frapa pe Dumnezeu și cu filmele lor. Cu pelicule de Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Jerzy Kawalerowicz, Roman Polanski, Krzysztof Kieślowski, Bohdan Poręba, Agnieszka Holland, Piotr Kamler, Przemysław Wojcieszek, câți alții!

Am înșirat numele a doar câtorva autori de filme în care, de-a lungul anilor 1960-2010 adeseori joacă, în roluri principale, de plan secund sau chiar episodice, dar cu inepuizabilă inspirație, și actorul Daniel Olbrychski. De tot cam atâta vreme actorul se menține și ca un adevărat „brand” al cinematografului polon, este o „marcă de produs” a unei firme renumite, aceasta fiind cea de-a șaptea artă poloneză. Este cel care, de cinci decenii deja, deține numai locuri de frunte în topurile organizate de diverse instituții de promovare a filmului: festivaluri cinematografice, concursuri televizate, ateliere ale caselor de film, sondaje ale revistelor de cinema ș.a.m.d. Nu sunt prea mulți actorii ce ar duce, aidoma lui Daniel Olbrychski, povara popularității – cu emoție și demnitate, cu discernământ și cumpătare, fără a se opinti la elogii în exces, la declarații de dragoste netrecătoare, la noi și noi provocări ale cinematografiei și televiziunii. Prins într-o fascinantă competiție a rolurilor de film, artistul, se pare, că nici nu a observat cum i-a bătut la ușă ce-a de-a 80-a aniversare.

* * *

Faimosul actor polonez de teatru și film, vedetă a cinematografiei europene din sec. XX, Daniel Olbrychski, s-a născut la 27 februarie 1945, în or. Łowicz, voievodatul Lodz.

A absolvit Liceul „Stefan Batory” (1963), apoi cursuri de actorie la Școala Superioară de Teatru din Varșovia (1971). În 2010 a primit diploma de magistru la Academia Teatrală „Al. Zelwerowicz” din capitala polonă.

A debutat în cinematografie fiind student în primul an de facultate, la vârsta de 18 ani, tot atunci fiind invitat să joace și la Teatrul pentru tineret al Televiziunii Polone. Adevăratul său debut artistic s-a produs în 1965, când a jucat rolul lui Rafał Olbromski în filmul Cenușă (Popioły) al regizorului Andrzej Wajda. Au urmat alte roluri în filme ale acestui faimos regizor, fiecare nouă apariție aducându-i actorului confirmarea talentului, popularității, celebrității: Totul de vânzare (Wszystko na sprzedaż), Vânătoare de muște (Polowanie na muchy), Peisaj după bătălie (Krajobraz po bitwie), Pădurea de mesteceni (Brzezina), Nunta (Wesele), Pământul făgăduinței (Ziemia obecana), Domnișoarele din Wilko (Panny z Wilka), O iubire în Germania (Miłość w Niemczech), Pan Tadeusz ș.a. După cum consideră unii critici de film, și implicarea actorului D. Olbrychski, într-o măsură covârșitoare, a asigurat, în anii ’70-’90 ai sec. XX, succesul filmelor lui A. Wajda, la fel cum anterior o făcea alt celebru actor polon, Zbigniew Cybulski (1927-1967), și acesta lansat de A. Wajda (în 1957, prin filmul Cenușă și diamant / Popił i diament). D. Olbrychski a interpretat roluri centrale și în filme montate de alți mari regizori din Polonia: Krzysztof Zanussi, Jerzy Hoffman, Krzysztof Kieślowski; Jerzy Antczak, Janusz Kijowski, Kazimierz Kutz, Janusz Morgenstern, Julian Dziedzina ș.a. Iată doar câteva din peliculele acestor maeștri, în care s-a produs și Daniel Olbrychski: BoxerulContesa CoselStructura cristaluluiPanWołodyjowskiPotopulToba de tinicheaPrin foc și sabiePăstrăvulDecalogulMâine mergem la cinema ș.a. Din 1970 este invitat să joace și în producții cinematografice din afara Poloniei – în Germania, Franța, SUA, Rusia etc., devenind favoritul unor faimoși regizori de cinema ca Volker Schlndorff, Claude Lelouch sau Nikita Mihalkov. S-a produs alături de alte vedete ale cinematografiei mondiale; de exemplu, în anul 2010, a jucat alături de Angelina Jolie în filmul Salt.

D. Olbrychski joacă foarte mult pe marele ecran (circa 250 de roluri, de-a lungul a cinci decenii); la fel, și pe micul ecran, cu precădere în seriale poloneze (unul dintre cele mai recente fiind Clanul / Klan, 2010). A dublat câteva zeci de roluri în filme și seriale TV din alte țări decât Polonia. Sunt extrem de diferite personajele jucate de D. Olbrychski – practic, orice tip uman, de la personaje istorice supradimensionate, la simpli contemporani ce-și trăiesc micile, banalele lor drame existențiale. Însă, conform opiniei criticilor de film, tuturor eroilor săi D. Olbrychski le imprimă „ceva din impetuozitatea temperamentului său dominat mai degrabă de instincte și impulsuri decât de reflexivitate”. Este, de altfel, o părere discutabilă, căci marele actor polonez a demonstrat, de-a lungul vieții, carierei sale că este și reflexiv. Bunăoară, a fost reticent cu regimul comunist, chiar dacă liderii de până la 1989 de la Varșovia l-au mângâiat, l-au „curtat”, au făcut totul ca să nu displacă artistului. La fel, deși se bucură de o enormă popularitate și admirație în Rusia, unde a jucat multe roluri în filmele unor regizori de seamă și a luat premii la prestigioase festivaluri, în primăvara anului 2014 a refuzat să răspundă unei invitații de a vizita Moscova, în semn de protest față de agresiunea Kremlinului în Ucraina.

În unele surse enciclopedice, D. Olbrychski este prezentat și ca scriitor. Într-adevăr, a scris relativ mult – în afara miilor de interviuri acordate presei din Polonia sau din alte țări – publicând și câteva cărți. Vom menționa volumele de proză și eseu Anioły wokł głowy (Îngeri în jurul capului, 1992),Parę lat z głowy (Câțiva ani de la capăt, 1997), precum și cartea de evocări a personalității cântărețului, poetului și actorului rus Vl. Vîsoțki Wspominki o Włodzimierzu Wysockim (Amintiri despre Vladimir Vîsoțki, 1990).

Spre deosebire de numeroase vedete de teatru sau cinema, Daniel Olbrychski nu face mistere din viața-i personală, chiar dacă nici nu o expune oricui. La întrebările pe această temă, marele actor polonez mai întâi precizează că de tânăr practică boxul, apoi spune că a avut trei căsătorii: cu actrița Monika Dzienisiewicz-Olbrychska, mama fiului Rafał Olbrychski (n. 1971, actor și muzician); cu Zuzanna Łapicka, mama fiicei Weronika (n. 1982); iar de la 23 oct. 2003 trăiește cu Krystyna Demska-Olbrychska, teatrolog și, concomitent, manager al celebrului ei soț. Ar mai fi de adăugat că, întâlnind-o pe la mijlocul anilor ’70 ai sec. XX, D. Olbrychski a trăit o frumoasă idilă cu dăruita cântăreață (de muzică pop, rock, folk) Maryla Rodowicz (și ea născută în 1945). Iar dintr-o relație a celebrului polon cu actrița germană Barbara Sukow în 1990 i s-a născut al treilea copil, fiul Victor Longo-Olbrychski, acum trăitor la New York.

Marele, originalul talent al lui D. Olbrychski a fost apreciat pe merit de la chiar debutul actorului în teatru și cinema. De-a lungul deceniilor a adunat o listă impresionantă de premii și distincții, inclusiv: Crucea de Aur Pentru merit (1974), Ordinul Biały Orzeł / Vulturul Alb (1989), Ordinul Renașterii Poloniei, în grad de Comandor, cu Cruce (1998); Medalia de Aur Gloria Artis – Emerit al Culturii (2006) – și încă multe altele, toate din Polonia. Francezii l-au făcut pe D. Olbrychski Cavaler al Legiunii de Onoare (1986) și Comandor al Ordinului Artei și Literaturii (1991); germanii i-au acordat OrdinulCrucea pentru Merite, clasa I (2003); rușii i-au dat Premiul K. Stanislavski, la Festivalul internațional de film de la Moscova, ediția a 29-a, și Medalia A. Pușkin (2007) etc. Deține premii și diplome de la cele mai prestigioase festivaluri de film – de la Cannes, Veneția, Berlin, Praga etc. Este Doctor Honoris Causa al Universității din or. Opole (2013).