Biblio Polis - Vol. 57 (2015) Nr. 2  
ARHIVA  
ARS LONGA…
Valeria BEȚIVU
Dumitru Crudu la Clubul ,,Impresii din viață și cărți”

DUMITRU CRUDU LA CLUBUL
,,IMPRESII DIN VIAȚĂ ȘI CĂRȚI”

Valeria BEȚIVU,
bibliotecar principal, Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Îmi duc singurătatea în geamantane

acasă

trecutul genunchilor mei

anul 1967

atâtea unghii mi-am tăiat

un drum pe care nu am mers niciodată.”

(Dumitru Crudu: 
Dimitrie din antologia Falsul Dimitrie)

Date biografice: Dumitru Crudu s-a născut la 8 noiembrie 1967, în satul Flutura, raionul Ungheni, Republica Moldova. După absolvirea școlii medii din satul natal, intră la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău (1985-1987), apoi studiază limba georgiană la Facultatea de Litere a Universității din Tbilisi (1987-1991). Este absolvent al Facultății de Științe, secția Filologie a Universității „Transilvania” din Brașov, România (1995). Și-a făcut masteratul la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (1996). În anul 1999, împreună cu Marius Ianuș, a inițiat un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 și Vatra.

Cărți publicate: E închis, vă rugăm nu insistați (1994); Șase cânturi pentru cei care vor sa închirieze apartamente (1996); Crima sângeroasă din stațiunea violetelor (2001); Salvați Bostonul (2001); Duelul și alte texte (2004); Steaua fără… Mihail Sebastian (2006); Măcel în Georgia (2008); Oameni din Chișinău (2012); Eșarfe în cer (2012); Jurnalul bibliotecarului (2013); Un american la Chișinău (2013); Falsul Dimitrie (2014); Priviri pe furiș (2014).

Recent, a primit Premiul Național pentru cartea pentru copii O bătrână de 11 ani (2015).

***

Un om extrem de bun la suflet, așa îl cunosc eu din 2012 pe scriitorul, poetul, dramaturgul, publicistul, jurnalistul și directorul Bibliotecii „Ștefan cel Mare”, Dumitru Crudu. Însă, pentru prima dată am auzit de Dumitru Crudu în 2009, în cadrul programului Chișinăul citește o carte, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în care a fost propus spre lecturare romanul său Măcel în Georgia. Am citit această carte, după care au urmat: Oameni din ChișinăuOameni ai nimănuiJurnalul bibliotecaruluiUn american la ChișinăuFalsul Dimitrie, și un șir de articole publicate în ziarul Timpul,precum și pe portalurile Independent Moldova.org și www.deschide.md.

Pentru prima dată am avut ocazia să-l întâlnesc la Biblioteca „Ovidius”, la fel în cadrul programului Chișinăul citește o carte, la o întâlnire cu cititorii iubitori de carte și fascinați de Măcel în Georgia. După manifestare, mi s-a mai oferit o dată ocazia de a-l privi în ochi pe prozatorul Dumitru Crudu, întrebându-l cât zahăr preferă în cafeaua pe care chiar eu i-am preparat-o. În acel moment m-am gândit la omul Dumitru Crudu. Oare cum este ca persoană?

Nu în zadar se zice că ceea ce-ți dorești se împlinește. Pentru că, din 2012, muncim împreună în cadrul Filialei „Ștefan cel Mare”. După trei ani de „bibliotecărit” cot la cot, am descoperit că este un manager înzestrat cu cele mai bune calități sufletești, susține și încurajează colectivul, îndrumă micuții iubitori de arta scrisului în cadrul Clubului poeților copii. De asemenea, contribuie zi de zi la formarea cititorului cult, îl ajută în selectarea celor mai bune cărți, ca mai apoi, la întoarcerea cărții, cititorul să-l caute prin bibliotecă ca să-i mulțumească pentru cartea propusă și să-i mai ceară ajutor în alegerea unei alte cărți, pe care s-o citească din plăcere.

Fiind protagonistul Clubului „Impresii din viața și cărți”, în data de 28 aprilie curent, moderat de scriitorul Vitalie Răileanu și de dna conf. univ. dr. Lidia Kulikovski, director al Departamentului studii și cercetări de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Dumitru Crudu și-a început confesiunile cu zâmbetul pe buze, povestind despre copilăria trăită în satul său natal, Flutura, despre care încearcă să povestească mai în toate romanele sale. Un sătuc, dar în care, ai impresia, se răsfrânge lumea întreagă. Clipele cele mai minunate ale copilăriei le-a petrecut pe ulițele Fluturei. Aici a învățat tainele frumosului, aici a fost călăuzit de prima sa profesoară, dna Alexandra Râspanu, în misterele scrisului și ale cititului.

Dna L. Kulikovski l-a caracterizat pe Dumitru Crudu ca fiind un scriitor creativ și foarte muncitor, care, într-o noapte, poate să scrie o piesă sau o carte. Este omul care lucrează contra cronometru. Dumneaei a afirmat că, în toate aparițiile sale editoriale, Dumitru Crudu caută să abordeze unele probleme globale pentru omul care trăiește azi în Republica Moldova. În opinia dnei L. Kulikovski, Dumitru Crudu ar fi un fel de „Creangă al epocii noastre”. Nu pot decât să subscriu.