Biblio Polis - Vol. 57 (2015) Nr. 2  
ARHIVA  
VIAȚA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Elena CALDARE
Ai noștri la Tîrgul de carte „Alba transilvană”

AI NOȘTRI LA TÂRGUL DE CARTE 
„ALBA TRANSILVANĂ”

Elena CALDARE, 
director, Filiala „Alba Iulia”

În perioada 8-10 mai 2015, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Târgului de Carte „Alba transilvană”, eveniment organizat de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia. La deschiderea festivă a Târgului de Carte, care a fost marcat prin tăierea simbolică a unei panglici, au participat un șir de invitați de seamă și personalități, precum actorul Dorel Vișan, fostul președinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, Arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Gabriel Pleșa, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, în calitate de gazdă, și alții. Acest eveniment a reunit mai mulți autori, editori, traducători, distribuitori, tipografi, bibliotecari, agenți literari, critici, animatori, jurnaliști în domeniul cultural, precum și personalități cu aport important în universul cărții și al lecturii.

Țin să menționez că printre invitați a fost și cunoscutul poet, prozator, critic literar și publicist român, Mircea Cărtărescu, care, la 9 mai, la ora 18.30, și-a lansat volumul Poezia, apărut recent la Editura „Humanitas”, un moment dintre cele mai așteptate de iubitorii de carte în cadrul târgului. Programul Târgului de Carte „Alba transilvană” a cuprins, preponderent, lansări de carte și aici voi prezenta o parte din acestea: Lucian Blaga – ediții multilingve, ediții anastatice, ediții critice, restituiri etc. Este un proiect multianual derulat de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al unor instituții partenere – editurile „Ars Longa” din Iași, „Ardealul” din Târgu-Mureș, universități, asociații culturale, care își propune publicarea operei blagiene în mai multe limbi de circulație internațională și promovarea acesteia în țară și străinătate prin târguri de carte, seminare, sesiuni de comunicări, donații de carte, schimburi culturale etc., publicarea unor ediții anastatice ale operei lui Lucian Blaga, precum și reeditarea unor scrieri importante ale scriitorului. O altă carte, Lucian Blaga, Corăbii de cenușă, ediție multilingvă de lux din colecțiaCătre cititor, tradusă în limba franceză de Paul Villard, în limba spaniolă – de Christian Tămaș, în limba engleză – de Rodica Albu, în limba germană – de Anneliese Poruciuc și Andrea Bargan, având ca prefață un text de Tudor Vianu. Un volum însoțit de un CD în interpretarea actorului Dorel Vișan.

La capitolul Blaga s-au înscris și volumele: Lucian Blaga, Orizont și stil, o ediție anastatică, îngrijită de Eugeniu Nistor; Opera filosofică blagiană, o culegere de studii, lucrare coordonată de Eugeniu Nistor și Constantin Șalapi șGlose din râul fără sfârșit, autor Eugeniu Nistor. Și Academia Română a fost prezentă la târg prin Fundația Națională pentru Știință și Artă cu lansarea unor volume din Colecția Opere fundamentale, coordonată de acad. Eugen Simion, care cuprinde lucrări reprezentative ale literaturii române clasice și contemporane, în ediții la un înalt nivel științific ale celor mai buni specialiști în domeniu. Fiecare ediție din opera unui autor cuprinde, în afara textelor publicate integral, o prefață sau un studiu introductiv, tabel cronologic privind viațși opera scriitorului, repere critice, note, comentarii și, dacă e cazul, indici. Volumele, prezentate într-o casetă elegantă, sunt imprimate pe hârtie bibliofilă, legate în imitație de piele și imprimate pe cotor cu folie de aur, iar supracoperta este tipărită în două culori și celofanată (Ion Agârbiceanu, Opere în două volume elegante. I. Schițși povestiri (١٩٠٢-١٩١٠) și II. Schițși povestiri (١٩١١-١٩٢٢), apărute la București în 2014. Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia) a fost prezent la târg cu lansarea volumului Vlahii din Muntenegru. Povestea unei populații străvechi care dispare. Un album monografic, apărut la Editura „Altip”, Alba Iulia, semnat de Costa Roșși Cvetko Pavlović. Și editurile din țară au participat cu lansări și prezentări de carte. Voi numi câteva dintre acestea: „Paideia”, „Reîntregirea”, „Cetatea de Scaun”, „Târgoviște”, „Altip”, „Eikon”, „Torent Press”, „Arthur”, „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, „Ars Longa” din Iași, Grupul Editorial „Tritonic”.

În cadrul programului am fost inclușși noi, reprezentanții Bibliotecii „Alba Iulia”, singurii, de această dată, reprezentând Chișinăul. Subsemnata a fost inclusă chiar în prima zi a Târgului cu prezentarea volumului biobibliografic Alexandru-Horațiu Frișcu. Biobibliografie, elaborată de echipa Bibliotecii „Alba Iulia”, apărută la Chișinău la începutul anului 2015. Lucrarea a fost prezentată a doua zi, deoarece noi întârziasem cu o zi, dar a fost inclusă exact în temă – la finalul Concursului de epigramă care s-a desfășurat, concomitent, în cadrul Festivalului internațional de literatura umoristicași grafică satirică Alb-umor. Dna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care, alături de Diana Câmpan, conferențiar universitar, doctor la Catedra de limba și literatura română a Facultății de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a prezentat volumul nostru, a găsit de cuviință că ar fi bine să fie și Chișinăul prezent în anturajul epigramiștilor din țară, iar noi am acceptat cu plăcere, considerându-ne onorați. Tot în cadrul Târgului, mai mulți copii și adolescenți, veniți cu părinții să cumpere cărți, s-au adunat în jurul meselor, amenajate în aer liber, pentru a participa la un master-class prezentat de bibliotecara din Chișinău, Maia Munteanu, mai noua noastră colegă. Maia a prezentat și a lucrat, împreună cu copiii adunați, între orele 11.00 și 15.00, tehnici noi de desen în creion și cărbune, ocupație care a impresionat copiii, dar și părinții.

Pe lângă numeroasele lansări și prezentări de carte, în cadrul Târgului a avut loc vernisajul expoziției de pictură Petale de suflet cu Eugen Măcinic; s-a deschis expoziția personală a lui Lucian Dobârtă, de metaforisme vizuale Gioconda Forever, a avut loc prezentarea Școlii de folk cu participarea elevilor de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, a fost consemnată și Ziua Europei prin prezentarea proiectului interinstituțional Societatea românească – societate europeană, un recital de romanțși Cafe Concert Românesc cu Marinela Popa și altele. Concomitent cu Târgul de carte și-a desfășurat lucrările și Festivalul Internațional Lucian Blaga, ediția a XXXV-a, dedicată împlinirii celor 120 de ani de la nașterea poetului Lucian Blaga. În lista vorbitorilor de la bustul poetului din Lancrăm a fost înscrisă și subsemnata, care a adresat un mesaj de felicitare celor veniți la festival, dar și de mulțumire pentru donațiile de carte prin care mulți scriitorii prezenți susțin și completează colecția de carte a bibliotecii chișinăuiene.

Mulțumim, și pe această cale, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” din Alba Iulia pentru invitație și implicare în program, pentru rodnica conlucrare pe care o susținem cu colegii noștri de la BJ albaiuliană.