Mă adresez Dumneavoastră, stimată doamnă, ştiind că aţi fost factorul coagulant al tuturor energiilor pentru comemorarea a 20 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci cu carte în limba română din Republica Moldova, Biblioteca „Transilvania”.
Vă adresez aceste câteva cuvinte de impresii şi de mulţumire pentru primirea pe care ne-aţi făcut-o la Chişinău. Ospitalitatea şi bucuria, chiar, cu care am fost întâmpinaţi de oameni pe care nu i-am văzut nici odată, au fost gesturi la care nu ne-am aşteptat.

Numele Dumneavoastră, distinsă doamnă, l-am întâlnit acum opt ani în paginile unui ziar de la Cluj, după moartea fratelui Traian. Omagiul pe care l-aţi adus celui pe care l-aţi considerat ctitor al Bibliotecii „Transilvania” din Chişinău m-a impresionat şi atunci, ca şi acum, până la lacrimi.
Îmi dau, desigur, seama că, oricâtă dorinţă, voinţă şi curaj ar fi avut Traian Brad de a aduce cartea românească şi a o face cunoscută românilor de peste Prut, nu ar fi fost posibil, în acele vremuri, fără Dumneavoastră şi fără directoarea Filialei „Transilvania”, inimoasa şi distinsa doamnă Parascovia Onciu, dar şi a celorlalte persoane din jurul Dumneavoastră.
Cu ocazia aniversării a 20-a de la înfiinţarea Bibliotecii „Transilvania” ne-aţi dat prilejul mie şi fratelui Vasile să-l reprezentăm pe fratele Traian, să cunoaştem oameni deosebiţi, oameni de cultură, literaţi, istorici şi oameni politici. În schimbul de cuvinte şi idei avut cu unii dintre ei, mulţi
ne-au adresat mulţumiri pentru ceea ce fratele Traian a făcut pentru fraţii din Moldova, pentru prietenia manifestată din sufletul său mare şi bun.
Din 1991 până la trecerea sa la cele veşnice în 2002, ziua sa de naştere, 31 august, şi-o sărbătorea, nu acasă la Pănade, alături de noi, fraţii săi, ci la Chişinău, cu alţi fraţi pe care atât de mult i-a preţuit. Acasă avea şase fraţi, dar la Chişinău pe Lidia Kulikovski, Paşa Onciu, acad. Mihai Cimpoi, Elisaveta Dodon, Claudia Partole, Iulian Filip, Nicolae Rusu, Ion Hadârcă, Anatol Petrencu şi mulţi alţii pe care îi ştiţi Dumneavoastră mai bine.
Aş vrea, de asemenea, să-i mulţumim, prin Dumneavoastră, primarului frumoasei capitale a Republicii Moldova, domnului Dorin Chirtoacă, pentru onoarea făcută delegaţiei de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj de a fi primiţi alături de alte peste 30 de delegaţii cu ocazia Zilelor Chişinăului. A avut bunăvoinţa şi răbdarea de a da mâna cu toţi cei prezenţi în sala mare a Primăriei şi să ciocnească cu fiecare un pahar de şampanie, după un cuvânt de „bun venit”. Memorabilă zi pentru noi.
Frumoasă-i capitala dumneavoastră, cu clădiri a căror arhitectură o asemăn cu cea a multor capitale ale Europei, cu bulevarde largi, pline de verdeaţă şi multe parcuri. Mai mult decât toate, impresionant este parcul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Am avut ocazia să cunosc cele mai multe oraşe ale Europei în vacanţele de vară în cei patru ani cât am fost profesor în Maroc, dar nicăieri nu am întâlnit un parc ca acesta, cu atâtea busturi. Un loc plin de românism, o carte de istorie scrisă pe aleile sale în piatră şi bronz. De la cronicari şi învăţatul Dimitrie Cantemir până la contemporanii noştri Nichita Stănescu sau Grigore Vieru, oamenii de seamă ai pământurilor româneşti împânzesc aleile acestei grădini publice, având de strajă la intrare impunătoarea statuie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Am cunoscut, cu această ocazie, şi prietenii apropiaţi ai fratelui Ianu, cum îi spuneam noi, nu numai pe cei de la Chişinău, dar şi pe cei de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” în frunte cu frumoasa ei directoare, profesoara Sorina Stanca, alături de distinşii profesori universitari Ion Pop, Ilie Rad şi Mihai Gherman.
Mulţumindu-vă încă o dată, vă aşteptăm pe Dumneavoastră, pe Paşa Onciu, pe toţi ceilalţi să vă primim şi noi, cu aceeaşi căldură şi prietenie pe care ne-aţi arătat-o, în România, la Blaj şi Pănade, la casa părintească a lui Traian Brad.
Cu stima şi respectul pe care vi-l port,
Prof. Romulus BRAD
P.S. În aceeaşi tonalitate cu mesajul de mai sus e şi poezia pe care ne-a trimis-o dl Vasile Brad. Versurile au emoţionat pe cei prezenţi la manifestările prilejuite de aniversarea a 20-a a Filialei „Transilvania”, pentru care am decis să le inserăm în aceste pagini spre a le savura şi cititorii noştri.
Te-ai dus
Ce faci, frate, acolo sus
Unde nu demult te-ai dus
C-am trimis doru’ la tine
Să vadă dacă ţi-e bine?
L-am trimis de pe pămînt
Sus în cer la Domnul Sfînt
Să-l primeşti cum se cuvine
Că e dorul de la mine.
Să-ţi spună adevărat
Ce în urmă ai lăsat.
C-ai lăsat dor şi durere,
Mult necaz şi multă jele,
Multă jele şi necaz,
Rîu de lacrimi pe obraz
Şi la soră, şi la frate,
Şi la neamurile toate.
Ianule, iubite frate,
Ai făcut case de carte
Şi le-am iubit pîn’ la moarte
La Chişinău, Cluj şi Pănade.
Ţi-ai iubit neamu’ şi glia
Prietenii şi omenia.
Ianule, cel mai mic frate,
Hai acasă la Pănade
Că aicea-i loc destul
Pentru un frate drag şi bun,
Hai acasă printre noi
Şi nu pleca înapoi.
Vasile BRAD