Biblio Polis - Vol. 41 (2011) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
TEORIE ŞI PRACTICĂ / ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА / THEORY AND PRACTICE
Ludmila PÂNZARU
Pecha Kucha – format japonez de prezentări

Abstract

The article is about a revolutionary format of presentation implemented in 2003 in Tokyo, by two architectures Astrid Klein and Mark Dytham, and extended in the world. The article offers information related to the steps of preparing this type of presentation.

Keywords: Power Point presentation, Pecha Kucha, format 20 x 20, innovation.

* * *

De multe ori, aflîndu-ne la conferinţe, congrese cu comunicări în PPT, observăm una şi aceeaşi situaţie: un program încărcat, cu multe comunicări care durează mai mult de timpul regulamentar, autorul prezentînd cu voce monotonă textul comunicării, întins pe slide-uri, şi care, desigur, este citit. Cîteodată prezentatorul stă cu nasul în slide-uri, cu spatele la auditoriu, oprindu-se atunci cînd se
întîmplă ceva cu proiecţia. În unele cazuri el are un asistent căruia i se dau indicaţii: „Următorul slide, vă rog” sau „Reveniţi la slide-ul precedent”. Publicul se întreabă: „Cîte slide-uri şi cîţi vorbitori au mai rămas?” Acest scenariu este bine cunoscut pentru mulţi, dar puţini s-au gîndit cum să-l schimbe.

Din categoria „puţini” fac parte doi arhitecţi europeni, stabiliţi în Japonia, Astrid Klein şi Mark Dytham, de la firma de arhitectură Klein Dytham architecture (KDA). Plictisiţi şi stresaţi de prezentările lungi ale arhitecţilor care vroiau să adere la KDA, în martie 2003 au propus o regulă simplă pentru prezentări 20 x 20. Formatul Pecha Kucha este un nou mod de prezentare, care a cucerit lumea întreagă, este un format revoluţionar ce pune capăt prezentărilor plictisitoare. Pecha Kucha este o expresie japoneză care semnifică „sunete ale unei conversaţii”, „pălăvrăgeală”, „bla-bla-bla”. Esenţa formatului se încadrează în:

• 20 imagini;

• 20 secunde;

• imaginile înaintează automat;

• prezentatorul comentează imaginile;

• durata prezentării: şase minute şi 40 de secunde.

Aşadar, prezentarea conţine numai 20 imagini; fiecare imagine rămîne pe ecran doar 20 de secunde după ce se schimbă cu alta. Prezentatorilor nu li se permite să revină la o imagine sau să treacă la următoarea înainte de cele 20 de secunde alocate. Astfel este spus esenţialul, atenţia şi interesul publicului faţă de subiect nu reuşeşte să se „evapore”. Şi, avînd la dispoziţie şase minute şi 40 de secunde, mai mulţi oameni pot să-şi împărtăşească ideile în aceeaşi seară. În afară de regula 20 x 20, alte limitări nu există.

Dacă la 31 martie, întîmplător, vă aflaţi la Tokyo, în clubul Super Deluxe, puteţi fi martorul unei activităţi a clubului – reuniunea designerilor care se adună aici pentru a prezenta experienţe, proiecte realizate. Această reuniune este cunoscută în lumea întreagă ca Pecha Kucha Night. În general, evenimentele Pecha Kucha Night includ între opt şi 14 prezentări, cu un coffee break şi cu discuţii între prezentări.

Prezentările Pecha Kucha sînt diferite ca subiect: personale sau profesionale. Unele – serioase, altele amuzante. Unii oameni vorbesc despre proiecte profesionale, despre pasiunile lor, expun colecţiile personale, alţii demonstrează fotografiile prisăcii sau imagini din vacanţă, prezintă biografia unui cîntăreţ, un jurnal de călătorie, un poem avangardist în versuri şi / sau ilustraţii.

La Pecha Kucha Night oricine poate fi prezentator: o fetiţă de cinci ani, cum a fost fiica lui Astrd, sau o doamnă în vîrstă, cum a fost mama lui Marc. De obicei, prezentatorii şi o mare parte a audienţei sînt oameni de creaţie: designeri, arhitecţi, fotografi, artişti plastici, dar de multe ori sînt prezenţi şi reprezentanţi ai mediului academic sau ai celui al afacerilor.

Totul a început cu o seară în Tokyo, cu opt ani în urmă, iar acum, pe harta Pecha Kucha Night, sînt mai mult de 450 de oraşe în lume, situate pe toate continentele. Pecha Kucha s-a transformat într-o organizaţie obştească, într-o fundaţie şi are o marcă comercială înregistrată, deşi nu vinde nimic. Deviza ei este: Pecha Kucha Night is for content and not profit (Pentru conţinut, nu pentru profit).

Pînă astăzi Pecha Kucha Night s-a desfăşurat în baruri, restaurante, cluburi, galerii sau teatre, universităţi, biserici, plaje, piscine şi chiar într-un cartier sau la cineva acasă.

Ce trebuie să faci ca să ai o prezentare bună în stilul Pecha Kucha?

În rîndurile de mai jos vom prezenta cîteva sfaturi ale unui participant la mai multe evenimente în formatul Pecha Kucha, Paul Baron, care pe parcursul a cinci ani a analizat greşelile sesizate la sesiuni şi le-a expus pe blogul Metropolia*.[1]

Acţiuni prealabile, de pregătire a prezentării

• Alegeţi subiectul. Subiectul unei prezentări poate fi orice vi se pare demn de a fi pus în discuţie. Dacă puteţi povesti într-un mod convingător despre luna de miere, filmul Avatar, jucăria dragă sau tortul preferat, atunci puteţi s-o faceţi în stilul Pecha Kucha.

• Povestiţi o istorie. În prezentarea Pecha Kucha este important felul cum spui. Nu descrieţi ceea ce este pe ecran, greşelile pe care le-aţi comis, dezvăluiţi modul în care gîndiţi, faceţi revelaţii. Mesajul Dvs. trebuie să fie empatic, să provoace sentimentul de re-trăire. Publicul trebuie să împărtăşească emoţiile Dvs.

• Festina lente. Pregătirea unei prezentări necesită timp: pentru determinarea subiectului, colectarea materialelor, elaborarea scenariului, ajustarea ritmului, intonaţiei etc. Contaţi pe cel puţin şase ore de pregătire în următoarele cîteva zile. Aranjarea slide-urilor nu înseamnă că ele sînt gata pentru a fi prezentate.

• Repetitio est mater studiorum. Pecha Kucha necesită de la prezentator aptitudini de orator. Nu toţi pot vorbi liber întotdeauna în faţa unei mulţimi. Pentru a face o prezentare bună, conform regulilor 20 x 20, trebuie să lucraţi mult la stilul Dvs. Să faceţi suficiente repetiţii pentru a avea succes. În caz contrar, chiar şi 20 de secunde pot să pară nesfîrşite dacă nu prezinţi bine materialul şi publicul poate să se grăbească spre ieşire. Repetaţi pînă nu simţiţi ritmul, pînă nu dispare nesiguranţa. Pentru repetiţie: a) găsiţi un public „cobai”: un prieten sau mai bine un străin; b) staţi în picioare; c) fiţi atent la limbajul corpului şi la tonul vocii. Simţiţi că sînteţi plictisit, rigid sau distrat? Debarasaţi-vă de acestea. Încercaţi să vă imaginaţi în faţa publicului. Vreţi ca prezentarea să fie apreciată? Atunci, mobilizaţi-vă!

Prezentarea propriu-zisă

Prezentarea. După ce v-aţi prezentat, aţi spus de unde sînteţi şi ce subiect veţi aborda treceţi la treabă.

Expunerea. Pecha Kucha este un stil de prezentare prin viu grai şi înseamnă pălăvrăgeală. Esenţialul într-o prezentare Pecha Kucha este să fii auzit. Toţi cei care sînt prezenţi sînt gata să vă asculte. Vorbiţi despre problema sau proiectul Dvs., slide-urile servesc la ilustrarea mesajului. Vorbiţi în microfon. Dacă vă mişcaţi, mişcaţi şi microfonul, în caz contrar publicul nu vă va auzi.

Respiraţi. Audienţa necesită pauze pentru a digera mesajul Dvs. Un flux de cuvinte fără sfîrşit poate obosi. Utilizaţi pauzele ca accente.

Articulaţi bine. Pentru că este nepoliticos să vorbeşti cu gura închisă.

Cronometraţi timpul comentariilor astfel încît să puteţi controla slide-urile. Dacă începeţi să vă simţiţi tras de un cîine care a văzut un motan la colţul străzii, daţi drumul lesei, respiraţi şi continuaţi cu un alt slide.

Limbajul corpului. Vorbiţi cu publicul, nu cu pantofii, nu cu proiectorul, nu cu peretele, nu cu conspectul sau numai cu cei din primul rînd. Zîmbiţi, stabiliţi un contact vizual şi vorbiţi cu toată lumea.

Rezistaţi. 20 de secunde pare a fi puţin, dar şase minute şi 40 de secunde deja este mult. Scopul Dvs. este de a menţine aceeaşi intensitate pentru fiecare din cele 20 de slide-uri.

La sfîrşitul prezentării nu uitaţi să mulţumiţi, să oferiţi informaţii de genul: unde sînt mai multe materiale la temă, unde şi cum pot cei interesaţi să vă găsească.

După „apocalipsă”

Nu plecaţi acasă imediat după prezentare. Uitaţi-vă în jur, scanaţi sala: poate cineva încearcă să vă găsească, cineva are o ofertă pentru Dvs., cineva vrea să vă servească o bere etc. Aţi vorbit, v-aţi adresat publicului, daţi-i şansa să vă răspundă.

Acestea sînt cîteva sfaturi pentru o prezentare bună, dar care, considerăm nu sînt o noutate, este ceva firesc şi se referă la orice intervenţie în public, inclusiv la prezentarea în stilul Pecha Kucha. Iar în comparaţie cu prezentările de la conferinţele noastre Pecha Kucha oferă interacţiune, feedback direct, contact vizual, căldură interumană şi emoţie.

Referinţe bibliografice

http://www.youtube.com/watch?v=zAZ_8UJUpno

http://www.youtube.com/watch?v=gdghI D66kLs

http://www.youtube.com/watch?v=Fils7clg6iU&feature=related

http://www.pecha-kucha.org/

http://ro.wikipedia.org/wiki/PechaKucha

http://en.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha

http://www.lookatme.ru/flow/all-posts/from_tokyo_to_moscow/87454-pecha-kucha-yaponskiy-format-blablabla

http://theoryandpractice.ru/organizers/1407-pecha-kucha-moscow

http://www.chaskor.ru/article/pecha-kucha_ili_intellektualnoe_karaoke_16028

http://www.presentationzen.com/presentationzen/2007/09/pecha-kucha-and.html

http://www.mpilot.ru/analitics-view-1454.html

http://pechakucha.weebly.com/present-brainstorm.html

Ludmila PÂNZARU,

director adjunct al BM „B.P. Hasdeu”